7Gün7Bilgi-3


1.    Psikoloji, Öğrenme
Öğrenilen bilgiler öğrenmeden kısa süre sonra unutulmaya başlar. Aradan yaklaşık 24 saat sonra geçmesiyle unutma oranı azalır. Bu sebeple öğrenmede ilk anlar kritik öneme sahiptir. Mesela öğrenilen bilgiler ilk 24 saat içerisinde tekrar edilirse unutma oranı düşer.(Hafıza, Yılmaz Özakpınar)
2.    Psikoloji, Öğrenme
Bir şeyi akılda tutmaya çalışırken, akılda tutulacak şeyin 7+-2 birim olması önemlidir. Çünkü hafıza 7+-2 birimlik bilgiyi kısa süreliğine tutar. Mesela, birinin telefon numarasını duyduktan birkaç saniye sonra söyleyebilirsiniz. Fakat bir TC numarasını duyduktan birkaç saniye sonra söyleyemezsiniz. Çünkü telefon numaraları 7+-2 birim kuralına uyar. (Hafıza, Yılmaz Özakpınar)
3.    Tarih
Osmanlı Devleti 1. Dünya Savaşı’ndan mağlup ayrılırken, Medine’de vazifeli Fahreddin Paşa Medine’yi düşmana teslim etmek istemez. Bir müddet Medine’yi müdafaaya devam eder. Bu müdafaa sürecinde açlık sıkıntısı ile karşılaşan askerlerine bir dönem çekirge yedirir.(Yedikıta Dergisi, Ocak- 2019)
4.    Tarih, Bilim
Uçmayı başaran ilk insan Endülüs’ten Abbas b. Firnas’tır. Fizik ve astronomi ilimleri ile uğraşan Firnas, miladi 887 senesinde uçmayı başarmıştır. (Tarih Bizi Çağırıyor)
5.    Tarih, Adalet
Ortaçağ Avrupa’sında düello yaygın bir yargılama aracı uzun bir süre kullanılmıştır. Tanrı’nın haklı olana yardım edeceği düşüncesi düellodaki yargılama mantığının  temelini oluşturmaktadır. (Yedikıta Dergisi, Ocak-2019)
6.    İslam, Hadis-i Şerif
Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) bir hadîs-i şerîflerinde buyurdular ki:“Kibirden sakınınız! Çünkü İblis’i, Âdem Aleyhisselâm’a secde etmemeye kibri sevk etti. Hırstan sakınınız! Çünkü Âdem Aleyhisselâm’ı yasak ağaçtan yemeye, cennette ebedî kalma hırsı sevk etti. Hasetten de sakınınız! Çünkü Âdem Aleyhisselâm’ın iki oğlundan biri olan Kâbil, kardeşi Hâbil’i hasedi sebebiyle öldürdü. İşte bunlar bütün hataların başıdır.”
7.    Kitap
Ciğerdelen: Safiye Erol'un ustalıkla kaleme aldığı Rumeli romanı. Osmanlı'da serhat boylarının yaşamanı gözler önüne seren roman, Balkanlar'dan adım adım geri çekilişin hüznünü yansıtıyor.

Yorumlar

  1. Tarih bilgileri özellikle ilgimi çekiyor teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. "Uçmayı başaran ilk insan Endülüs’ten Abbas b. Firnas'tır." bilgisini ilk defa duydum. Hazarfen Ahmet Çelebi olarak hafızamda kalmış belki de şehir efsanesini aklımda tutuyor olabilirim. Bilgiler için teşekkür ederim ... Selam ve Dua ile...

    YanıtlaSil
  3. Bu güzel bilgiler için teşekkürler, Arif Bey
    Devamını bekliyoruz

    Selamlar, iyi çalışmalar

    YanıtlaSil
  4. Uçmayı başaran ilk insana gerçekten şaşırdım. Biz Hezarfen Ahmet Çelebi diye biliyorduk. Bu seri çok güzel olmuş hocam. İnşallah uzun süre devam ettirirsiniz :)

    YanıtlaSil
  5. Ilgiyle okuyorum. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  6. Cok güzel bilgiler 😊

    YanıtlaSil
  7. Arif bey teşekkür ederiz çekirge konusunu ve bilgiyi 24 sat içinde tazeleme konularını duymuştum ama diğerlerini de sayenizde öğrendik teşekkürler bir de yazı da punto farkları var sanırım bilginiz olsun

    YanıtlaSil
  8. Siteniz çok harika gözüküyor cidden, başarılı ve özgün içerikler.

    Bende kendi çapımda açtığım blog siteme beklerim. www.zanalab.com

    www.zanalab.com

    YanıtlaSil
  9. Öğrenme ile ilgili bilgi pratikte bana yarar sağlayabilecek nitelikte, paylaşım için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  10. Kısa kısa okumak sanki akılda kakıcılığı artıyormuş gibi geliyor bana. Yazınızın konseptini çok beğendim.

    YanıtlaSil
  11. ± işareti yapmak için alt + 241 kombinasyonunu kullanabilirsiniz. Bu bilgi de benden gelsin...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Bitmeyen Gece - Mitat Enç I KitapYorum(13)

Yolgeçen Hanı Nerede?