İyiliği Gizli Yapmak-İktibas#35



Siyasetçinin biri demiş ki; 'Seçim günü falanca adaya oy verirseniz, mahşer günü kurtuluş beratınız elinize verilir.' Şaşırdım. Diyecek çok şey de bulamadım açıkçası. Bu haberleri görünce bir gün öncesinin takvim yaprağında okuduğum yazı geldi aklıma. Yazı Peygamber Efendimiz'in (s.a.v) torunlarından Zeynelâbidin bin Hüseyin(r.a.) hakkında. Yazıyı okuyunca iyiliği gizlemenin, bu suretle yardım edilen kişinin yardım edene minnet eylemesini engellemenin önemini göreceksiniz. Bize karşı minnet eder, mahcup olur diye kendisi mahcup olan yardımseverlerden; insanın gözüne sokarcasına yardım eden insanlar haline nasıl geldik acaba?

Peygamber Efendimizin (s.a.v.) torunlarından ve Tâbiînden olan Zeynelâbidin bin Hüseyin (radıyallâhü anhümâ) gizli olarak sadaka vermeyi çok severdi.
Gece olup karanlık bastığı zaman insanlar uykuda iken sırtına un çuvallarını yüklenir, şehrin mahallelerini dolaşarak hayâsı sebebiyle bir şey istemekten çekinen ihtiyaç sahiplerine bunları dağıtırdı. “Gecenin karanlığında sadaka vermek, Allâhü Teâlâ’nın gadabını söndürür.” derdi.
Halktan birçoğu onun dağıttığı erzakla geçinir fakat kendilerine bu erzakın nereden ve kim tarafından getirildiğini bilmezlerdi. Fazilet Takvimi

Takipte Kalın!

Yorumlar

  1. Ben hala iyiliğini gizli yapan varlıklı insanların olduğunu düşünüyorum tabi ki şaklabanlar olacaktır hayatta. Teşekkürler güzel paylaşım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutlaka gizli yapanlar da var. Fakat şaklabanların sayısı artıyor gibi...

      Sil
  2. O kadar çoğaldı ki bu durumlar. Yazıkk ! Komik olan bir diğer durumsa, yapılan iyiliğin içinde gizli olan fesatlık... İyilik yapmış gibi gözükmeye çalışan buna kendini inandıran ama başka taraftan çıkar gözeten insanlar. Sadece üzülüyorum kulu kandırırlar da Allah'ı kandırdıklarını sanırlar. Teşekkürler paylaşım için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle. İyilik yapar gibi gözükmek daha önemli bir hal aldı.

      Sil
  3. bu siyasetçi şuan bizim ülkemizde mi demiş bunu ❓

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet. Yerel seçim çalışmalarında partisine destek sağlayan bir milletvekili.

      Sil
    2. vay be ne günlere kaldık.

      Sil
  4. İyilik yap denize at misali artık kalmadı. Yapılan iyiliği megafon ile duyurmak gerekiyor herhalde, Rabbim islah etsin... Selam ve Dua ile ...

    YanıtlaSil
  5. Gerçekten ibret alınacak bir durum.

    YanıtlaSil
  6. Takvim yaprağındaki yazı,etkileyici...

    YanıtlaSil
  7. Ben sadece bircok insanin yardim etmesinin saglanacagi durumlarda duyurulmasindan yanayim. Siyasetcilere de artik söyleyecek söz bulamiyorum.

    YanıtlaSil
  8. İyilik belli şartlarda açıktan da gizliden de yapılabilir ancak makbul olanı elbette gizli olanıdır. Hem iyiliğin gizli yapılması insanı "riya" dan da korur.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kesinlikle gizli iyilikler riyadan korur insanı.

      Sil
  9. Zeynelâbidin'in bir çizgi film hâlini, karikatürize edilmiş hâlini bulsak da çocuklarımıza sunsak ne güzel olur! Noel Baba ve Robin Hood'u bilirler ama Zeynelâbidin (ra) bilinmez. :(

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız. Diğerlerini birçok çocuk duyuyor.

      Sil
  10. Bu nasıl güzel bir incelik :) güzel yazı olmuş teşekkürler :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Kozalağın Hikayesi

Teknoloji Tembelleştirir mi?