7gün7Bilgi-4.Bölüm

  • Psikoloji/Eğitim

Pygmalion Etkisi: Kendini gerçekleştiren kehanet olarak da bilinen durum, diğer insanların bir kişi hakkındaki beklentilerinin o kişinin performansını etkilediğini öne sürer. Bununla ilgili çok sayıda araştırma mevcuttur. Bu çalışmalar pygmalion etkisinin varlığını desteklemektedir. Mesela, öğretmenlerin zeki olduğunu düşündüğü öğrenciler -zeka seviyeleri ortalama olsa bile- daha iyi performans sergilemektedir.

  • İslam/Sosyal Hayat

Zeynelabidin bin Hüseyin(r.a) gece karanlığında ihtiyaç sahiplerinin kapısına un bırakmaktadır. Kimse bu unların kim tarafından bırakıldığını bilmezken, Zeynalabidin bin Hüseyin'in(r.a) vefatından sonra yardımların arkası kesilince un çuvallarını onun bıraktığı anlaşılmıştır. 

  • Tarih/Abide Şahsiyetler

Ahmet Yesevi Hazretleri geçimini tahta kaşık yapıp, satmak suretiyle temin ederdi. Bir öküzü vardı, öküzünün sırtına taktığı heybede kaşıklar bulunur. İnsanlar tahta kaşıkları alıp, parasını heybeye bırakırlardı. 

  • Tarih

Osmanlı Devleti'nde vezirlik makamı ilk defa Orhan Gazi devrinde başlar. İlk vezir Alaaddin Paşa'dır. Birinci Murad devrinde topraklar genişleyince ikinci vezir ihtiyacı doğmuş, birinci vezire sadrazam ünvanı verilmiştir.

  • Hadis-i Şerif

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Hırslı iki kişi vardır ki onlar doymazlar: İlme karşı hırslı olan, ilme doymaz; dünyaya karşı hırslı olan, dünyaya doymaz.” (Beyhakî, Şuabü’l-Îmân)

  • Kelime

Sıddık: 1. Daima doğru sözlü olan. 2. Sözü ile amelleri tutarlı olan. 3. Tasdik edici olan. Sıddık kelimesi bu üç anlamıyla da Hazreti Ebubekir'in (r.a) lakabı olmuştur. 
  • Kitap

İhtiyarlığa Övgü ya da Sultan Murad'dan Fatih'e Nasihat: Bir padişaha kılavuz olduğu kadar her insana kılavuz olabilecek nitelikte nasihatler. Kitap her yaşta insana kıymetli nasihatler sunuyor.

Yorumlar

  1. Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim... Kitap her yaşta kıymatli nasihatler de bulunuyor gerçekten anlayabilene... Selam ve Dua ile ...

    YanıtlaSil
  2. Çok güzel bilgiler vermişsiniz. Alınan kaşığın parasını heybeye bırakmak ne güzel zamanlarmış.

    YanıtlaSil
  3. Pygmalion Etkisi, Murphy Kanunu ile benzerlik gösteriyor gibi geldi..

    Hadisi Şerif için Allah razı olsun

    Maişetin kaşıkla sağlandığı unla yapılan iyiliğin sırrına vakıf olduğu iklimdeyiz.. Hamdolsun!

    YanıtlaSil
  4. "insanların bir kişi hakkındaki beklentilerinin o kişinin performansını etkilediği" Pygmalion etkisi ilginçmiş geçekten..elinize sağlik..✔😊

    YanıtlaSil
  5. bu arada blogumda çekiliş var beklerim. :)

    YanıtlaSil
  6. Konuyla ilgili değil sadece duyuru yapmak istedim...Değerli Blog arkadaşım, İnsana Davet sitesinin mobil uygulamasını bu hafta çıkarttık. Sizi de uygulamayı kullanmaya davet ediyorum, uygulmanın linkini sitemde bulabilirsiniz. Blogger da paylaşımlarınız daim olur inşaallah... Destekleriniz için şimdiden teşekkür ederim...Selam ve Dua ile...

    YanıtlaSil
  7. Verdiğin somut örnek,kendini gerçekleştiren kehaneti kavramayı kolaylaştırmış :)
    Teşekkürler Arif :)

    YanıtlaSil
  8. İlme karşı hırslı olan, ilme doymaz; Allah bizleri ilim yolundan ayırmasın. Çok teşekkürler, harika bir seri bu :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Kozalağın Hikayesi

Teknoloji Tembelleştirir mi?