7gün7Bilgi-5.Bölüm

1.    Bilim Tarihi

Türk İslam tarihinin bilim insanlarından El Cezeri, 1136-1206 yılları arasında yaşamıştır. Artuklular Devri Diyarbakır’ında da bir dönem yaşayan El Cezeri burada abdest alma makinası yapmıştır.  Basınç, kuvvet gibi muhtelif fizik ilkelerinden hareketle çalışan makine bir kişinin yardımsız abdest almasını sağlamaktadır.

2.    Psikoloji/Araştırma

Bir araştırmada üç deney grubu oluşturulur. İlk gruba edebi eserler, ikinci gruba popüler kitaplar okunmak üzere verilir. Üçüncü gruba bir şey verilmez. Daha sonra bu gruplara emptai becerisini ölçen testler verilir. Edebi eserleri okuyan grubun test sonucunun yüksek aldığı yabi empati becersinin yüksek olduğu görülürken; diğer iki grubun empati becerisi düşük çıkar.

3.    Tarih/Siyaset

Mısır Seferi sonrası Yavuz ve vezir Piri Paşa konuşmaktadırlar. Konuşma arasında Piri Paşa şöyle der: Devlet ancak şu üç durumda batar: 1. İşler ahmak vezir eline düşerse, 2. Rüşvet ve liyakatsizlik artarsa, 3. Devleti yönetenler her konuda hanımlarının isteklerini yaparsa.

4.    Tarih/Siyaset

Yeniçeri’nin biri çarşıda, ‘Devleti düzgün yöneten yok. İşin başında ben olsam İstanbul’un hiçbir sıkıntısı kalmaz’ diye söylenirken, durum padişah Fatih’in kulağına gider. Padişah yeniçeriyi çağırır, böyle iddialı sözlerinin arkasında ne gibi tedbirlerin olduğunu sorar. Yeniçeri tedbirlerini sayınca, Padişah yeniçeriyi İstanbul’a şehremini(belediye başkanı) yapar. Daha sonra bu kişi vezirliğe kadar yükselir. Bu kişi ismini tarihten duyduğumuz Gedik Ahmet Paşa’dır.

5.    Kelime

Efkār:  1. Fikirler, düşünceler 2. Endîşe, tasa, kaygı, üzüntü, keder
Efkar: Çok fakir ve muhtaç

6.    Kitap

Kendini Aramak, İhsan Fazlıoğlu: İnsanı anlamak, anlamlandırmak noktasında düşünce yazıları.

7.    Söz

Olayları olduğu gibi değil, olduğumuz gibi görürüz. Hakan Türkçapar


Takipte Kalın!


Yorumlar

  1. Piri Paşa ya katılıyorum...helal olsun Gedik Ahmet Paşa ya..

    YanıtlaSil
  2. Doğru olaylara bakışımız bir taraftır. Yeniçerinin yükselişi bilmediğimiz tarihten güzel bir ayrıntıydı teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Gedik Ahmet Paşa olayını ilk defa duydum ilginçmiş, vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim ... Selam ve Dua ile ...

    YanıtlaSil
  4. fikir sahibi oldum teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  5. Gedik Ahmet Paşalar lazım bize hocam.

    YanıtlaSil
  6. Bu bilgileri bira daha takip etsek bize bilgi yarışması dayanmaz....

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Kozalağın Hikayesi

İlmi sima Nedir? Fizyonomi Nedir?