Ana içeriğe atla

7gün7Bilgi-5.Bölüm

1.    Bilim Tarihi

Türk İslam tarihinin bilim insanlarından El Cezeri, 1136-1206 yılları arasında yaşamıştır. Artuklular Devri Diyarbakır’ında da bir dönem yaşayan El Cezeri burada abdest alma makinası yapmıştır.  Basınç, kuvvet gibi muhtelif fizik ilkelerinden hareketle çalışan makine bir kişinin yardımsız abdest almasını sağlamaktadır.

2.    Psikoloji/Araştırma

Bir araştırmada üç deney grubu oluşturulur. İlk gruba edebi eserler, ikinci gruba popüler kitaplar okunmak üzere verilir. Üçüncü gruba bir şey verilmez. Daha sonra bu gruplara emptai becerisini ölçen testler verilir. Edebi eserleri okuyan grubun test sonucunun yüksek aldığı yabi empati becersinin yüksek olduğu görülürken; diğer iki grubun empati becerisi düşük çıkar.

3.    Tarih/Siyaset

Mısır Seferi sonrası Yavuz ve vezir Piri Paşa konuşmaktadırlar. Konuşma arasında Piri Paşa şöyle der: Devlet ancak şu üç durumda batar: 1. İşler ahmak vezir eline düşerse, 2. Rüşvet ve liyakatsizlik artarsa, 3. Devleti yönetenler her konuda hanımlarının isteklerini yaparsa.

4.    Tarih/Siyaset

Yeniçeri’nin biri çarşıda, ‘Devleti düzgün yöneten yok. İşin başında ben olsam İstanbul’un hiçbir sıkıntısı kalmaz’ diye söylenirken, durum padişah Fatih’in kulağına gider. Padişah yeniçeriyi çağırır, böyle iddialı sözlerinin arkasında ne gibi tedbirlerin olduğunu sorar. Yeniçeri tedbirlerini sayınca, Padişah yeniçeriyi İstanbul’a şehremini(belediye başkanı) yapar. Daha sonra bu kişi vezirliğe kadar yükselir. Bu kişi ismini tarihten duyduğumuz Gedik Ahmet Paşa’dır.

5.    Kelime

Efkār:  1. Fikirler, düşünceler 2. Endîşe, tasa, kaygı, üzüntü, keder
Efkar: Çok fakir ve muhtaç

6.    Kitap

Kendini Aramak, İhsan Fazlıoğlu: İnsanı anlamak, anlamlandırmak noktasında düşünce yazıları.

7.    Söz

Olayları olduğu gibi değil, olduğumuz gibi görürüz. Hakan Türkçapar


Takipte Kalın!


Yorumlar

  1. Piri Paşa ya katılıyorum...helal olsun Gedik Ahmet Paşa ya..

    YanıtlaSil
  2. Doğru olaylara bakışımız bir taraftır. Yeniçerinin yükselişi bilmediğimiz tarihten güzel bir ayrıntıydı teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Gedik Ahmet Paşa olayını ilk defa duydum ilginçmiş, vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim ... Selam ve Dua ile ...

    YanıtlaSil
  4. fikir sahibi oldum teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  5. Gedik Ahmet Paşalar lazım bize hocam.

    YanıtlaSil
  6. Bu bilgileri bira daha takip etsek bize bilgi yarışması dayanmaz....

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Şems güneş manasını ifade eden bir kelime. Arapça kökenli bir kelime.   Uzun zamandan beri kültür coğrafyamızda kullanılan isimlerimiz arasında yerini almış: Şems, Şemsi, Şemseddin vesaire. Şems ismi ile müsemma olan üç Şems var ki, bunlar tarih ve kültürümüzde yeni ufuklar açan şahsiyetler. Bu üç şahsiyetten Şems-i Tebrizi’yi Mevlana Celaleddin Rumi ile, Akşemseddin’i Sultan Fatih ile irtibatından biliriz. Fakat bir Şems daha vardır ki, O’nu bilenlerimizin sayısı azdır. Bu kişi Şemsi Sivasi Hazretleridir. Şu anda Sivas’ta medfun olup 4. Mehmed devrinde yaşadığı bilinmektedir. Bu yazıda Anadolu’nun üç Şems’i hakkında kısa bilgi verilecektir.   Şemsi Tebrizi Hazretleri Çoğumuzun Hz. Mevlana Celaleddin Rumi ile dostluğundan bildiği bir şahsiyet Şemsi Tebrizi hazretleri. Asıl ismi Mevlana Muhammed olan Şemsi Tebrizi hazretleri bugün İran hudutları içinde olan Tebriz’de dünyaya gelmiştir. Küçük yaşlardan itibaren din ilimlerinde gösterdiği kabiliyetle dikkat çekmiş,...

Dikkat! Derin Anlam İçerir

Yaklaşık iki senedir takip ettiğim bir facebook sayfası var: Pawel Kuczynski. Pawel Kuczynski bir çizer, bir sanatçı. Hicivsel çizimler yapıyor. Yaptığı çizimleri facebook sayfasında paylaşmaya devam ediyor. Sayfada birbirinden güzel, birbirinden anlamlı çizimler mevcut. Çizimlere hem hayran kalıyorum, hem de çizimler üzerinde derin derin düşünüyorum. Derin anlam içeren çizimler. Mükemmel tespitlere vesile olan bir gözlem yeteneği çizimlerde hissediliyor. Buyrun, çizimlere yakından bakın.

Yolgeçen Hanı Nerede?

Yolgeçen Hanı/Hasankeyf Günlük hayatta sürekli kullandığımız, anlamını tam anlamıyla bilmediğimiz/düşünmediğimiz bir tabir var: Yolgeçen hanı. Geleni gideni çok olan, sürekli misafiri olan yerler için kullandığımız bir tabir. Kimi zaman ‘ birader burası yol geçen hanı mı?’ şeklinde öfkemizi ifade ederken, kimi zaman ‘bizim mahallenin yolgeçen hanı burası, bu yoldan geçen buraya uğramadan gitmez’ şeklinde espirili bir dille kullandığımız tabir.  Anlamından dolayı kafelere, lokantalara özellikle de yol güzergahında bulunan tesislere verilen isimlerden biri.