Vatan Nedir? İktibas#38


...Vatan kültür değildir, sadece dil, sadece müzik, sadece halk oyunu, sadece din, sadece bayrak, sadece sadaka taşı, sadece vergi, sadece milli gelir değildir. Vatan kişinin karnının doyduğu yer de olabilir gözyaşının aktığı yer de. 
...Bu sebeple Çanakkale Şehitleri, Sarıkamış, Sakarya, Mohaç, Niğbolu, İstanbul’un fethi, İstiklal Savaşı ve İstiklal Marşı vatandır. Vatanın tapusu şehitlerin mezar taşlarıdır. 
...Vatan sevmektir, benimsemektir, önemsemektir. Vatan mevcudun mânasıdır. Vatan ecdadın mirasıdır. Vatan nutuk değil vasiyettir. Hem vasiyet hem nasihattır. Vatan verilmiş sözdür. Söz namustur. Namusun ne olduğunu namussuzlardan başka herkes bilir. 
...Vatan Yunus'tur. Yunus Emre'dir, neden, çünkü vatan onun yokluğunda yerine koyacak bir şey bulamamaktır. Vatan dayanışma, paylaşma, adalet, şefkat, merhamet ve fazilettir. 
Vatan bu dünyada ahiret için çalışacak bir imtihan mekanıdır. Vatan kitaplar, kütüphaneler, alimler, şeyhler, tekkeler, üniversiteler, taş-toprak-kuş-ağaç ve uçsuz bucaksız bozkırdır. Bozkırda esen rüzgardır. Kangal iti, sürü, çoban ve kavaldır. Vatan Nemrut'ta batan güneş, İshakpaşa Sarayı'na dolan gün ışığıdır. Vatan Ayasofya, Hacı Bayram, Akşemseddin, Eyup Sultan ve Hacı Bektaş'tır. Tarla Kuşunun Sesi, Mustafa Kutlu. Sayfa, 87-88.

Yorumlar

  1. Vatan bir de Mustafa Kutlu gibi yazarlardır. Sadece bir kitabını okudum ama onu anlamak için yetti. Kitap tanıtımı için alıntılar iyi düşünce. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
  2. Mustafa Hocam ne güzel tanımlamış.

    YanıtlaSil
  3. Güzel bir alıntı. Paylaşımınız için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Kozalağın Hikayesi

Teknoloji Tembelleştirir mi?