Ana içeriğe atla

Kör Baykuş-KitapYorum(28)

Bazı kitaplar olur ki anlaması zordur. Bazı kitapları da anlatması zor olur. Sadık Hidayet'in Kör Baykuş kitabı iki guruba da giriyor: anlaması da zor, anlatması da.
Kitapta hayal ile gerçek ayırt edilemiyor. Kahramanımız yoğun ruhsal bunalımlarını birinci ağızdan anlatıyor. Daha çok kasvetli bir odada yaşanıyor olaylar. Kimi zaman kahramanımız dışarıdaki bir mekanda yaşadıklarını anlatıyor, fakat anlattıkları gerçek midir, yoksa hayal aleminde veya rüyada mı yaşanmaktadır? Bilinmiyor. Bazen bir mezarlıkta hayran kaldığı bir güzeli gömerken, bazen kahpe olarak tanımladığı karısının evinde rezil olurken görüyoruz.
Olaylar kasvetli bir odada geçiyor demiştik. Bu oda okuyucuyu da kasvetli bir halet-i ruhiye içerisine sokuyor. Okurken kendinizi penceresiz, karanlık bir odada, çaresizlik içerisinde sanıyorsunuz. Bu yönüyle -eğer yazar okuyucuya bu hissi vermek istemişse- başarılı bir kitap olabilir. Fakat bu tarz kasvetli, isyankar, yoğun ruhsal bunalımlı kitapları çok sevmediğim için Kör Baykuş bana çok hitap etmedi açıkçası.

Kitaptan İktibaslar




Takipte Kalın! 

Yorumlar

  1. Valla bu ara benimde en son istediğim şey buhran tanıtım için teşekkürler Arif bey

    YanıtlaSil
  2. Çok aşırı karamsarlık içeren kitapları sevmiyorum. Umut da vermeli ya da sonu mutlu sonla bitmeli. :)

    YanıtlaSil
  3. Buhranlı kitaplar bu aralar bana göre değil ama tanıtım için teşekkür ederim. Emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  4. Ben de kasvetten hoşlanmıyorum. Değişik bir konu olmuş, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  5. Kasvetli kitaplarda ilerlemem zor oluyor :( Sanırım okuyamam :(

    YanıtlaSil
  6. Kasvetli kitapları pek sevemem. Kitap dediğin biraz akıcı olacak. Teşekkürler.

    YanıtlaSil
  7. Kasvetli kitapları okumak zordur, ancak sıkça rastladığım bir kitap... Belki bir gün bende okuyabilirim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ben de sıkça rastladığım için okumak istemiştim.

      Sil
    2. Her halükarda tanıtımınız çok güzel olmuş, sonuçta bizler yeni şeyler öğreniyoruz. Çok teşekkürler Arif Bey.

      Sil
  8. Bazen böyle kitaplarda okumak gerekiyor.Bu tip kitaplarda ben o duyguya çok girmeden,yazarın yazım dili ve ifade şekliyle ilgileniyorum çünkü o duyguyu aktarmakta başarı bana göre.
    Bu kitabı duymuştum daha önce sayenizde daha çok bilgim oldu.Teşekkür ederim listeme ekleyeceğim.

    YanıtlaSil
  9. Ne zaman elime alsam hep yarım kalıyor bu kitap... Bana da pek hitap etmiyor galiba..

    YanıtlaSil
  10. bir ara okumu listesine eklemiştim ama sonradan çıkarmıştım, nedenini hatırlamıyorum bile..

    YanıtlaSil
  11. aklımda okuycam bunu ama zor demek ki sıkıcı gibi :)

    YanıtlaSil
  12. Hocam ben olsam sonuna kadar dayanamazdım.

    YanıtlaSil
  13. awesome article..
    thanks for sharing

    YanıtlaSil
  14. Geçen yıl okuyup paylaşmıştım. Sadık Hidayet insana kendini labirentte hissettiriyor. okurken zorlanmıştım.

    YanıtlaSil
  15. Kitabı okuduktan sonra yorumları okuyup bir kere daha okunmalı dedim içimden, kasvet konusunda çok haklısınız :)

    YanıtlaSil
  16. Yazınızda da belirttiğiniz üzere oldukça kasvetli bir kitaptı. Ancak, çok iyi de bir çeviriye sahip. Kitap, atmosferine rağmen benim hoşuma gitmişti.

    YanıtlaSil
  17. Sadık Hidayet, Doğu'nun Kafka'sı olarak geçer, Kör Baykuş ise yasaklı kitaplarda üst sıralarda yer alır, Hidayet'in hayat hikayesini okursanız, kitabın otobiyografik unsurlar taşıdığını, dahil olduğu akımlar itibarı ile de aslında kolay okunamayacağını göreceksiniz, yine de ölmeden önce okumanız gereken kitaplardan biridir :D sevgiyle...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Şems güneş manasını ifade eden bir kelime. Arapça kökenli bir kelime.   Uzun zamandan beri kültür coğrafyamızda kullanılan isimlerimiz arasında yerini almış: Şems, Şemsi, Şemseddin vesaire. Şems ismi ile müsemma olan üç Şems var ki, bunlar tarih ve kültürümüzde yeni ufuklar açan şahsiyetler. Bu üç şahsiyetten Şems-i Tebrizi’yi Mevlana Celaleddin Rumi ile, Akşemseddin’i Sultan Fatih ile irtibatından biliriz. Fakat bir Şems daha vardır ki, O’nu bilenlerimizin sayısı azdır. Bu kişi Şemsi Sivasi Hazretleridir. Şu anda Sivas’ta medfun olup 4. Mehmed devrinde yaşadığı bilinmektedir. Bu yazıda Anadolu’nun üç Şems’i hakkında kısa bilgi verilecektir.   Şemsi Tebrizi Hazretleri Çoğumuzun Hz. Mevlana Celaleddin Rumi ile dostluğundan bildiği bir şahsiyet Şemsi Tebrizi hazretleri. Asıl ismi Mevlana Muhammed olan Şemsi Tebrizi hazretleri bugün İran hudutları içinde olan Tebriz’de dünyaya gelmiştir. Küçük yaşlardan itibaren din ilimlerinde gösterdiği kabiliyetle dikkat çekmiş,...

Dikkat! Derin Anlam İçerir

Yaklaşık iki senedir takip ettiğim bir facebook sayfası var: Pawel Kuczynski. Pawel Kuczynski bir çizer, bir sanatçı. Hicivsel çizimler yapıyor. Yaptığı çizimleri facebook sayfasında paylaşmaya devam ediyor. Sayfada birbirinden güzel, birbirinden anlamlı çizimler mevcut. Çizimlere hem hayran kalıyorum, hem de çizimler üzerinde derin derin düşünüyorum. Derin anlam içeren çizimler. Mükemmel tespitlere vesile olan bir gözlem yeteneği çizimlerde hissediliyor. Buyrun, çizimlere yakından bakın.

Yolgeçen Hanı Nerede?

Yolgeçen Hanı/Hasankeyf Günlük hayatta sürekli kullandığımız, anlamını tam anlamıyla bilmediğimiz/düşünmediğimiz bir tabir var: Yolgeçen hanı. Geleni gideni çok olan, sürekli misafiri olan yerler için kullandığımız bir tabir. Kimi zaman ‘ birader burası yol geçen hanı mı?’ şeklinde öfkemizi ifade ederken, kimi zaman ‘bizim mahallenin yolgeçen hanı burası, bu yoldan geçen buraya uğramadan gitmez’ şeklinde espirili bir dille kullandığımız tabir.  Anlamından dolayı kafelere, lokantalara özellikle de yol güzergahında bulunan tesislere verilen isimlerden biri.