Ana içeriğe atla

Sakin Ol!


Kitabın Adı: Sakin Ol! 
Yazar: Marcella Marino Craver
Çizer: Amerigo Pinelli
Türkçesi: Ayça Erdem
Yayınevi: Okuyan Koala

Blogumda yer alan Çocuk-Genç Kitaplığı bölümünün Kasım ayı kitabı Sakin Ol!. 8-13 yaş grubuna uygun olarak hazırlanan kitap öfkeyi anlamak ve kontrol edebilmek temasını işliyor. Çizgi roman şeklinde hazırlandığı için kitap okumayı sevmeyen çocukların bile ilgisini çekecek özellikte bir kitap.

Ortaokul öğrencisi Mert çabuk öfkelenen ve öfkesini kontrol edemeyen biridir. Kitabın tanıtım bölümünde Mert'in bu özelliği şu şekilde ifade edilmektedir: 'Mert bazı olaylar karşısında sadece sinirlenmekle kalmayıp, öfkesinden adeta ÇILGINA DÖNÜYOR!'. Bu sebeple Mert arkadaşlarıyla uyum problemleri yaşamakta, aile içinde kendini suçlu hissetmektedir. Aynı zamanda kimsenin kendisini anlamadığını düşünmektedir. Okulda arkadaşlarıyla tartışıp, öfkesini kontrol edemediği bir dersin sonunda okul psikolojik danışmanı(rehber öğretmen) Mert'i görüşmeye davet eder. Mert psikolojik danışmanla yaptığı düzenli görüşmeler sonucunda öfkesini kontrol etmeyi öğrenir. Psikolojik Danışman Mert'e uzmanlık gerektirmeyen, uygulaması kolay bazı tavsiyelerde bulunur. Mert bu uygulamalarla öfkesinin farkına varmayı, sonraki aşamada da öfkesini kontrol etmeyi öğrenir. Öfkesini kontrol edebilen Mert, derslerinde daha başarılıdır. Arkadaşlarıyla daha uyumludur. Evde daha mutludur.

Mert'in hikayesi bittikten sonra, öfkeyi anlamak ve kontrol etmek konusunda kısa bir bilgilendirme yazısı da kitapta mevcut. Çocukların anlayacağı şekilde öfke anlatılmış. Akabinde de Mert'in öfkesini kontrol etmek için yaptığı uygulamalar anlatılmış. Şu noktayı da dikkate almak lazım ki, çeviri bir kitap olduğu için bazı noktalarda kültürümüzde yaygın olmayan şeyler de kitapta kendisine yer bulmuş. Mesela, sürekli parti verilmesi gibi. 

Takipte Kalın! 

Yorumlar

  1. Kütüphane de bulursam oğluma okuması için alayım. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  2. Tam kızımın yaş aralığı ve evet kitaplarla mesafeli kendisi. Çizgi roman oluşu da çok hoşuma girri. Alayım hemen çok teşekkür ederim tanıtım için :)

    YanıtlaSil
  3. Resimdeki çocuk benim adaşım 😀

    YanıtlaSil
  4. ay çizgi roman hastasıyım özellikle böyle genç ve çocuk saoool :)

    YanıtlaSil
  5. Sosyoloji, psikoloji, kültür ve ekonomi ile ilgili boyutları var olayın. Psikolojik olarak birilerinden görüyor, bizde yapmak istiyoruz. Yapmazsak eksik olacağız diye. Ekonomik anlamda satıcılar ürünlerini nasıl satacaklarını şaşırıyor, türlü şekiller veriyorlar. Derken kültür değişime uğruyor.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Şems güneş manasını ifade eden bir kelime. Arapça kökenli bir kelime.   Uzun zamandan beri kültür coğrafyamızda kullanılan isimlerimiz arasında yerini almış: Şems, Şemsi, Şemseddin vesaire. Şems ismi ile müsemma olan üç Şems var ki, bunlar tarih ve kültürümüzde yeni ufuklar açan şahsiyetler. Bu üç şahsiyetten Şems-i Tebrizi’yi Mevlana Celaleddin Rumi ile, Akşemseddin’i Sultan Fatih ile irtibatından biliriz. Fakat bir Şems daha vardır ki, O’nu bilenlerimizin sayısı azdır. Bu kişi Şemsi Sivasi Hazretleridir. Şu anda Sivas’ta medfun olup 4. Mehmed devrinde yaşadığı bilinmektedir. Bu yazıda Anadolu’nun üç Şems’i hakkında kısa bilgi verilecektir.   Şemsi Tebrizi Hazretleri Çoğumuzun Hz. Mevlana Celaleddin Rumi ile dostluğundan bildiği bir şahsiyet Şemsi Tebrizi hazretleri. Asıl ismi Mevlana Muhammed olan Şemsi Tebrizi hazretleri bugün İran hudutları içinde olan Tebriz’de dünyaya gelmiştir. Küçük yaşlardan itibaren din ilimlerinde gösterdiği kabiliyetle dikkat çekmiş,...

Dikkat! Derin Anlam İçerir

Yaklaşık iki senedir takip ettiğim bir facebook sayfası var: Pawel Kuczynski. Pawel Kuczynski bir çizer, bir sanatçı. Hicivsel çizimler yapıyor. Yaptığı çizimleri facebook sayfasında paylaşmaya devam ediyor. Sayfada birbirinden güzel, birbirinden anlamlı çizimler mevcut. Çizimlere hem hayran kalıyorum, hem de çizimler üzerinde derin derin düşünüyorum. Derin anlam içeren çizimler. Mükemmel tespitlere vesile olan bir gözlem yeteneği çizimlerde hissediliyor. Buyrun, çizimlere yakından bakın.

Yolgeçen Hanı Nerede?

Yolgeçen Hanı/Hasankeyf Günlük hayatta sürekli kullandığımız, anlamını tam anlamıyla bilmediğimiz/düşünmediğimiz bir tabir var: Yolgeçen hanı. Geleni gideni çok olan, sürekli misafiri olan yerler için kullandığımız bir tabir. Kimi zaman ‘ birader burası yol geçen hanı mı?’ şeklinde öfkemizi ifade ederken, kimi zaman ‘bizim mahallenin yolgeçen hanı burası, bu yoldan geçen buraya uğramadan gitmez’ şeklinde espirili bir dille kullandığımız tabir.  Anlamından dolayı kafelere, lokantalara özellikle de yol güzergahında bulunan tesislere verilen isimlerden biri.