Zihninizi Açacak İki Uygulama


Başlıktan anlaşılacağı üzere bugün size mobil uygulama tavsiyesinde bulunacağım. Paylaşacağım uygulamalar çocuk, genç, yetişkin her yaştan insanın bilişsel becerilerini geliştirmeyi amaçlayan, bilimsel temelleri olan iki uygulama. Gerçekten faydalı olduğunu düşündüğüm, bilişsel becerileri geliştirdiğine şahit olduğum uygulamalar bunlar.

GriCeviz

GriCeviz uygulamasını yaklaşık dokuz aydır kullanıyorum. MEB ve Türkiye Zeka Vakfı işbirliğinde yapılan bir eğitimde uygulamadan haberdar olmuş ve kullanmaya başlamıştım. Bazen bilişsel anlamda zorlayıcı olsa da, uygulamanın günlük olarak tavsiye ettiği üç oyunu oynuyorum.

Aklın Yolu Gri sloganıyla işe başlayan uygulama Orta Doğu Teknik Üniversitesi kampüsünde bulunan Halıcı Yazılımevi'nde geliştirilmiş. Uygulama bilimsel temellerini Cattell-Horn-Carroll Bilişsel Beceriler Modeli'nde alıyor. 10 geniş yetenek ve 70 alt/sınırlı yetenek alanından oluşan modelde akıcı zeka, kristalize zeka, kısa süreli bellek gibi bilişsel beceriler vurgulanıyor.
Uygulamada altı alana ait uygulamalar var: Sözel-Sayısal-Dikkat-Bellek-Görsel-Mantık. Yapay zeka teknolojisiyle desteklenen GriCeviz, kişiye özel gelişim eğrisi ile ortaya detaylı profil çıkarıyor. Bu sayede kullanıcı hangi alanda iyi olduğunu, eksik yönlerini görme şansı yakalıyor.
Uygulamanın güzel taraflarından biri de reklam olmaması. Reklamın dikkat dağıtıcı unsuru bu şekilde ortadan kalkarken, çocuklar için de uygun hale geliyor. Ayrıca çocuk kiti ile uygulama kendini sınırlandırıyor. Teknolojinin fazla kullanımının çocuk ve ergen beynine olan zararlarını bertaraf etmek için geliştirilen bu özellik ile çocuklara 15 dakika gibi bir oyun süresi tanımlanıyor.
Son olarak TÜBİTAK destekli uygulama, aylık-yıllık ve bireysel-aile abonelikleri sunuyor.
Detaylı bilgi için https://griceviz.com/.

MentulUP


GriCeviz'den daha eski bir uygulama olması sebebiyle daha gelişmiş olduğunu söyleyebiliriz. Gelişmişlikten kastımız, MentalUP'ta çok sayıda oyunun olması. GriCeviz bu noktada henüz gelişim aşamasında. Şu an geliştirilen birçok oyun kullanıma açıldığında çok daha iyi bir uygulama olacaktır.
MentalUP'ta GriCeviz gibi TÜBİTAK destekli. Uygulama YTÜ tarafından onaylanmış ve kullanıcıya bilişsel becerilerin yanında eğitsel içerikler de sunuyor.
MentalUP'u düzenli kullanmıyorum. Okul öncesi dönem seçeneğiyle uygulamayı açıyorum. Oğlum oynuyor. Günlük toplam 3 oyun hakkı var. 10 dakika falan sürüyor.
Uygulamanın güzel tarafı, okul öncesinden başlayıp tüm yaş grubuna hitap etmesi. Okuma yazma bilmek, sayıları tanımak gibi kriterler okul öncesi seçeneği aktif oluyor. Çocuk henüz sayıları tanımıyorsa açılan oyunlar o doğrultuda oluyor.
MentalUP'ta da günlük egzersiz planı var. Bu egzersiz 20-25 dakika aralığında sürüyor. Ayrıntılı raporlama sistemi ile günlük/haftalık/aylık değişim grafikleri sunan uygulama, kullanıcının gelişen becerilerini de grafik halinde raporluyor.
Uygulamanın geliştiriceleri düzenli kullanım ile uygulamanın bilişsel becerileri geliştirdiğini, okul başarını artırdığını iddia ediyor.
Detayı bilgi için, https://www.mentalup.net/.


Takipte Kalın! 

Yorumlar

  1. Gricevizi inceleyeceğim. Diğer uygulamayı kullanıyordum. Teşekkürler paylaşım için...

    YanıtlaSil
  2. Uygulamaları merak ettim. İlk fırsatta inceleyeceğim.

    YanıtlaSil
  3. Uygulamadan demolar koymanız öneririm :)

    YanıtlaSil
  4. Gerçekten harika uygulamalar paylaşım için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  5. Benim için çok iyi bir deneyim oldu bu

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Kozalağın Hikayesi

Teknoloji Tembelleştirir mi?