Dijital Güvenliğiniz Ne Durumda


Facebook şirketinin aldığı son kararla, Whatsapp gizlilik sözleşmesinde değişiklik yapacağı  haberleri hızla yayılmaya başladı. Bu haber sonrası uygulama kullanıcıları bilgi güveliği hususunda tereddüde düştü. Çok sayıda kullanıcı alternatif uygulamalar yöneldi. Burada, şöyle bir soru akla geliyor: Acaba diğer uygulamalar ne kadar güvenilir? Soruyu biraz değiştirelim: WhatsApp uygulaması şu ana kadar güvenilir miydi?

Bu sorulara cevap bulabilmek için bir kaç sene öncesine gitmek yeterli. Bir kaç sene önce, Apple şirketine ait bulut depolama sisteminde bir açık oluştu. Çok sayıda kişinin fotoğrafları, bilgileri ifşa edildi. Bunlar arasında müstehcen fotoğraflar da vardı. 2020 Ocak ayında Apple şirketi gene güvenlik konusuyla gündeme geldi. Şirketin elde ettiği verileri, baskılara dayanamayarak FBI ile paylaştığı iddia edildi.(1)

2018 yılında Bilgi Gizliliği uzmanı Marc Rotenberg bir iddia ortaya attı. Facebook şirketinin kullanıcıları gizlice izlediğini, elde ettiği verileri gizlice sattığını söyledi. Şirket, bunu tüketici profili oluşturmak için kullanıyordu.(2)

Yine 2018 yılında facebook ve google gibi şirketlerinde aralarında bulunduğu çok sayıda şirket veri sızıntısı yaşadı. Bir haber sitesinde yer alan habere göre: “25 Eylül’de Facebook, potansiyel olarak hizmetten çıkmış 90 milyon kullanıcısını etkileyebilecek bir güvenlik sorunu keşfetti. Daha sonra, kesin miktar bilinmese de, rakam bundan sonra 50 milyona ve 30 milyona düşürüldü. FBI soruşturmaya katıldı ve bu yüksek koordineli saldırının arkasında kimin olduğu hakkında kısıtlı bir bilgi var. “ (3)


Son olarak bir antivirüs yazılımı tarafından elde edilen verilerin gizlice satıldı iddia edildi.(4)Bilgisayarı zararlı yazılımlara karşı korumak için indirilen bir uygulamada dahi böyle bir zaafın olması hayli düşündürüz. 

Bu haberler ışığında şöyle bir sonuca varabiliriz: Dijital mecrada veri güvenliğinden emin olmak mümkün değil. Hasılı, akıllı cihazlara yüklenen uygulamaların güvenirliği daima şüphelidir. 

Bu konuda farkındalık sağlayacak bir kitap önerisi: Dijital Mahremiyet 


Kaynaklar

(1)https://www.milliyet.com.tr/iddialar-ciddi-apple-icloud-u-eskisi-gibi-korumuyor-olabilirmis-molatik-14001/

(2)https://www.haberturk.com/bilgi-gizliligi-uzmani-rotenberg-facebook-sizi-gizlice-satiyor-1920936-ekonomi

(3) https://www.beyaz.net/tr/guvenlik/makaleler/2019_yilinda_yasanan_buyuk_veri_ihlalleri.html

(4) https://www.priviasecurity.com/avast-kullanici-verilerini-gizlice-satiyor-40/


Yorumlar

  1. Merhabalar Arif Bey.
    "Dijital Güvenliğiniz Ne Durumda" Konulu yararlı ve bilgilendirici paylaşımınızdan dolayı çok teşekkür eder, kaleminize ve emeğinize sağlıklar dilerim.

    Arif bey, ben oldum olası bu dijital güvenlik konusuna asla güvenmediğim gibi, Facebook, Twitter, WhatsApp, İnstagram vs sosyal medya platformlarının hiç birine güvenmiyorum. Bunlardan hiç birini kullanmıyorum. Sadece Google'nin Blogger sosyal medya platformunda paylaşmalar yapıyoruz. Burada yaptığımız paylaşımlarımızda da zaten dijital güvenliğimizi risk edecek gizli saklı bir şeyimiz yoktur.

    Bu arada Telegram'ı indirdim üye oldum. Şimdilik sadece tanımak için. Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
  2. Kendi yazmadığımız hiçbir şey güvenli değil:) ilk andan beri verilerimiz toplanıyor zaten:)

    YanıtlaSil
  3. Bu kitabı her seferinde erteliyorum; bir an önce alıp okumalıyım.

    YanıtlaSil
  4. Sanki millet diplomat ateşe de NATO ihalesine teklif hazırlıyor. Ne yapsın adam benim çapsız verilerimi...

    YanıtlaSil
  5. Ne yazık ki dijitalden tamamen uzak kalmak mümkün değil .

    YanıtlaSil
  6. Şimdiye kadar daha neler neler olmuştur da haberimiz yoktur hocam.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Kozalağın Hikayesi

Teknoloji Tembelleştirir mi?