KitapYorum: Mutlu Beyin



Kitap Künyesi

Mutlu Beyin
Bahri KARAÇAY
Tübitak Yayınları
216 sayfa

Arka kapaktan

"Mutlu Beyin evrenin en karmaşık organı olan beyin hakkında çok yakın geçmişte elde edilen son derece ilginç gerçekleri anlatıyor. Beyinle kişilik arasındaki ilişkiden; erkek ve kadın beyni arasındaki benzerlik ve farklılıklardan; okur-yazar, başarılı, müzisyen, âşık, mutlu ve yaratıcı beyinlerde neler olduğundan bahsediyor. Mutlu Beyin aynı zamanda hafızanın işleyişi ile birlikte korku ve endişe yaşayan, suç işleyen, öte yandan kendi çocuklarını dahi tanıyamayan farklı beyinlerin sırlarına da perde aralıyor."

Beyin hakkında kısa bilgiler.

Kitap okura beyin hakkında kısa bilgiler sunuyor. Uyku, unutma, mutluluk, endişe, korkusuzluk gibi durumların beyindeki işleyişini ele alıyor. 
  • Hatırlama ve unutma beyinde nasıl gerçekleşir? 
  • Gördüğü yüzleri hatırlayamayan birinin beyninde işler nasıldır?
  • Mutluluk yahut korku gibi duygular beyinde nasıl oluşur?
Burada sayamayacağımız daha fazla konuda yazı kitapta yer alıyor. Yazılaarın bir kısmı daha önce Bilim ve Teknik dergisinde yayınlanmış. Beyin hakkında özet bilgiler edinmek isteyenler için güzel bir kitap.

Kitap, geçirdiği iş kazası sonucu beyninin bir kısmı tahrip olan, sonrasında kişiliği ciddi anlamda değişmeye başlayan Gage isimli birinin hikayesiyle başlıyor. Gage beyin araştırmaları için perdeyi aralayan isimlerden bir tanesi. Uzmanlar Gage'nin kişiliğindeki değişim sebebiyle beyin hakkında fikir edinmeye başlıyorlar. Sonra araştırmalar geliyor. 

Çok sayıda durumun beyinle ilişkisi anlatılıyor, bunlar arasında mutlulukla alakalı olan kısmın önemli olduğunu düşünüyorum. Burada görüyoruz ki mutluluk, maddiyatla çok da alakalı değil. Bugün için mutsuzluğun arka planında sosyal karşılaştırma psikolojisinin etkisi var. Ancak sosyal karşılaştırma sonucunda yapılanlar mutluluk getirmiyor. 
Kitap boyunca ilginç vakalara da şahit olmak mümkün. Mesela, korku duygusu olmayan bir kişinin hikayesi, hafızası inanılmaz derecede kuvvetli  biri(gördüğü her şeyi hatırlıyor) yahut geçirdiği beyin ameliyatı sonrası yeni anılar oluşturamayan biri.Benim en çok dikkatimi çeken Gizemli Beyin kısmındaki bilgiler. Belki ilk defa duyduğum için burası dikkatimi çekti. Yazar bu kısımda felçli hastalar ve uzvunu kaybeden insanların beyninde yaşanan değişimi yaşanmış hadiseler üzerinden anlatıyor. Aynanın bu anlamda tedavi aracı olarak kullanıldığı bilgisi de beni oldukça şaşırttı.

Her bölümün gerçek hikayeler üzerinden anlatılması sevdiğim bir husus oldu. Bu hikayeler beynin esrarengiz yapısını, beyin hakkında bilinmeyen çok şey olduğunu da gösteriyor. 

Yorumlar

  1. Teknik bilgiler de lazım fakat bu tarzda gerçek hikayeler üzerinden ya da kurgusal şekilde aktarılmasını ben de seviyorum. Kitabın konusu da ilgi çekici görünüyor. Fırsatım olursa inceleyeceğim. Yorumunuz için teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  2. Beynin çalısmasını merak edenlerdenim. Ama bazı sebeplerle tibbî konuları okuyamıyorum...

    YanıtlaSil
  3. Blogger Sitenizi Ücretsiz Dizayn Edelim.
    Detaylı Bilgi İçin
    https://bugraogus.dmbeddal.com/blogger-sitenizi-ucretsiz-dizayn-edelim/

    YanıtlaSil
  4. Beyin çok karmaşık bir yapı sahiden. Bu tarz kitaplarda vakalar üzerinden anlatılması bir nebze okunmayı ve anlaşılmayı kolaylaştırıyor.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

İlmi sima Nedir? Fizyonomi Nedir?

Kozalağın Hikayesi