Ana içeriğe atla

Şerbet & Zehir - İktibas(40)


Mutluluk üzerine araştırma yapan psikologların vardığı sonuçlardan biri şudur: Başkalarına değil kendine odaklan. Kendi iç dünyana, elindeki nimetlere, hal ve hareketlerine bak; diğer insanlarda olup sende olmayan nimetlere odaklanırsan daima eksiklik hissiyatı oluşur ve neticede mutsuzluk ortaya çıkar. 

Dünya hayatı böyledir, kimi yoklukla kimi bolluk ile imtihan olur. Ve öyle ki devir değiştikçe eldeki imkanlar ve nimetler de değişir. Yani hayat düz bir çigide ilerlemez, inişeri, çıkışları, zorlukları, kolaylıkları vardır. İnsanın aynı hal üzere sabit kalması güçtür. 

Dünyada bazı insanlar meşakkatli bir hayat sürerken, bazı insanların rahat ve müreffeh bir hayatı vardır. Bu böyledir, böyle gider.

Necati mahlasıyla şiirler yazan bir Osmanlı devri şairi bu hali şu muazzam beytiyle ifade eder:

Nidelüm devr sunarsa sana şerbet bana zehir
Bu cihan böyle olur gah bana gah sana

Bu yüzden mağlubiyetlerin hüznü da galibiyetlerin sevinci de bir süre sonra kaybolur. 

Beytin açıklaması: Felek sana şerbet bana zehir sunduysa elden ne gelir? Bu dünya böyledir; bazısı bana, bazısı sana! (Necati, Akt: İskender PALA, Şahane Gazeller)


Yorumlar

  1. Sanırım var ile yoktan ziyade, kendi eşitleri içinde adaletsizlik insanı isyana ve öfkeye sevk eden. Bunun da "neyse canım"ı olmuyor.

    Sevgiler

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Şems güneş manasını ifade eden bir kelime. Arapça kökenli bir kelime.   Uzun zamandan beri kültür coğrafyamızda kullanılan isimlerimiz arasında yerini almış: Şems, Şemsi, Şemseddin vesaire. Şems ismi ile müsemma olan üç Şems var ki, bunlar tarih ve kültürümüzde yeni ufuklar açan şahsiyetler. Bu üç şahsiyetten Şems-i Tebrizi’yi Mevlana Celaleddin Rumi ile, Akşemseddin’i Sultan Fatih ile irtibatından biliriz. Fakat bir Şems daha vardır ki, O’nu bilenlerimizin sayısı azdır. Bu kişi Şemsi Sivasi Hazretleridir. Şu anda Sivas’ta medfun olup 4. Mehmed devrinde yaşadığı bilinmektedir. Bu yazıda Anadolu’nun üç Şems’i hakkında kısa bilgi verilecektir.   Şemsi Tebrizi Hazretleri Çoğumuzun Hz. Mevlana Celaleddin Rumi ile dostluğundan bildiği bir şahsiyet Şemsi Tebrizi hazretleri. Asıl ismi Mevlana Muhammed olan Şemsi Tebrizi hazretleri bugün İran hudutları içinde olan Tebriz’de dünyaya gelmiştir. Küçük yaşlardan itibaren din ilimlerinde gösterdiği kabiliyetle dikkat çekmiş,...

Dikkat! Derin Anlam İçerir

Yaklaşık iki senedir takip ettiğim bir facebook sayfası var: Pawel Kuczynski. Pawel Kuczynski bir çizer, bir sanatçı. Hicivsel çizimler yapıyor. Yaptığı çizimleri facebook sayfasında paylaşmaya devam ediyor. Sayfada birbirinden güzel, birbirinden anlamlı çizimler mevcut. Çizimlere hem hayran kalıyorum, hem de çizimler üzerinde derin derin düşünüyorum. Derin anlam içeren çizimler. Mükemmel tespitlere vesile olan bir gözlem yeteneği çizimlerde hissediliyor. Buyrun, çizimlere yakından bakın.

Yolgeçen Hanı Nerede?

Yolgeçen Hanı/Hasankeyf Günlük hayatta sürekli kullandığımız, anlamını tam anlamıyla bilmediğimiz/düşünmediğimiz bir tabir var: Yolgeçen hanı. Geleni gideni çok olan, sürekli misafiri olan yerler için kullandığımız bir tabir. Kimi zaman ‘ birader burası yol geçen hanı mı?’ şeklinde öfkemizi ifade ederken, kimi zaman ‘bizim mahallenin yolgeçen hanı burası, bu yoldan geçen buraya uğramadan gitmez’ şeklinde espirili bir dille kullandığımız tabir.  Anlamından dolayı kafelere, lokantalara özellikle de yol güzergahında bulunan tesislere verilen isimlerden biri.