Ana içeriğe atla

Bilinçsiz Dönüşüm



Franz Kafka'nın Dönüşüm romanında Gregor Samsa'nın böceğe dönüşmesi, sadece fiziksel değil, aynı zamanda ruhsal bir çöküşü simgeler. Samsa, önüne konan yiyecekler arasından çürümüş sebzeler, bayatlamış peynir gibi yiyecekleri taze ve temiz olanlarına tercih etmeye başlamıştır. Dönüşüm sonrası tercihleri de değişmiş; taze, temiz, iyi ve güzel olanı değil; bayat ve çürük olanı tercih etmeye başlamıştır.

*****

Farkında olmadan yapılan yanlış seçimler, insanın içsel değerlerinden uzaklaşmasına ve kötü, çirkin olanı tercih etmesine sebep olur. İyi, güzel ve doğru olanı seçme becerisi, bilinçli bir dönüşüm gerektirir. Aksi halde, dönüşüm bilinçsizce yapılır ve insan kaybolur.

Modern dünyada ise dönüşüm daha da karmaşık hale gelir. Teknoloji, medya ve toplumsal baskılar, bireylerin iç seslerini bastırır ve yanlış tercihleri normalleştirir. Bu puslu ortamda insanlar, dışsal tatmin peşinde koşarken, içsel değerlerden uzaklaşır. Zenginlik, popülerlik gibi geçici ödüller, gerçek mutluluğun yerini alır, kişi ise anlam ve huzurdan uzaklaşır.

Bilinçli dönüşüm, insanın içsel yolculuğunu anlaması ve doğruyu, güzeli tercih etmesiyle başlar. Ancak bu, sadece bir farkındalık meselesidir. Eğer insanlar, değişimin farkına varmaz ve kendilerini dışsal etkilerle şekillendirmeye devam ederse, bir sabah farklı bir insan olarak uyanabilirler. Dönüşümün yönü, bilinçli seçimlere dayanmalıdır.

Yorumlar

  1. Çok doğru bir konu. Bilinçli dönüşüm için emek vermeliyiz hep daha iyiyi hedeflemeliyiz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Şems güneş manasını ifade eden bir kelime. Arapça kökenli bir kelime.   Uzun zamandan beri kültür coğrafyamızda kullanılan isimlerimiz arasında yerini almış: Şems, Şemsi, Şemseddin vesaire. Şems ismi ile müsemma olan üç Şems var ki, bunlar tarih ve kültürümüzde yeni ufuklar açan şahsiyetler. Bu üç şahsiyetten Şems-i Tebrizi’yi Mevlana Celaleddin Rumi ile, Akşemseddin’i Sultan Fatih ile irtibatından biliriz. Fakat bir Şems daha vardır ki, O’nu bilenlerimizin sayısı azdır. Bu kişi Şemsi Sivasi Hazretleridir. Şu anda Sivas’ta medfun olup 4. Mehmed devrinde yaşadığı bilinmektedir. Bu yazıda Anadolu’nun üç Şems’i hakkında kısa bilgi verilecektir.   Şemsi Tebrizi Hazretleri Çoğumuzun Hz. Mevlana Celaleddin Rumi ile dostluğundan bildiği bir şahsiyet Şemsi Tebrizi hazretleri. Asıl ismi Mevlana Muhammed olan Şemsi Tebrizi hazretleri bugün İran hudutları içinde olan Tebriz’de dünyaya gelmiştir. Küçük yaşlardan itibaren din ilimlerinde gösterdiği kabiliyetle dikkat çekmiş,...

Dikkat! Derin Anlam İçerir

Yaklaşık iki senedir takip ettiğim bir facebook sayfası var: Pawel Kuczynski. Pawel Kuczynski bir çizer, bir sanatçı. Hicivsel çizimler yapıyor. Yaptığı çizimleri facebook sayfasında paylaşmaya devam ediyor. Sayfada birbirinden güzel, birbirinden anlamlı çizimler mevcut. Çizimlere hem hayran kalıyorum, hem de çizimler üzerinde derin derin düşünüyorum. Derin anlam içeren çizimler. Mükemmel tespitlere vesile olan bir gözlem yeteneği çizimlerde hissediliyor. Buyrun, çizimlere yakından bakın.

Yolgeçen Hanı Nerede?

Yolgeçen Hanı/Hasankeyf Günlük hayatta sürekli kullandığımız, anlamını tam anlamıyla bilmediğimiz/düşünmediğimiz bir tabir var: Yolgeçen hanı. Geleni gideni çok olan, sürekli misafiri olan yerler için kullandığımız bir tabir. Kimi zaman ‘ birader burası yol geçen hanı mı?’ şeklinde öfkemizi ifade ederken, kimi zaman ‘bizim mahallenin yolgeçen hanı burası, bu yoldan geçen buraya uğramadan gitmez’ şeklinde espirili bir dille kullandığımız tabir.  Anlamından dolayı kafelere, lokantalara özellikle de yol güzergahında bulunan tesislere verilen isimlerden biri.