Ana içeriğe atla

Mutlululuğun Üç Formülü



Daha önce psikolojimizi olumlu etkileyecek faktörleri sıralamıştım. Şimdi mutluluk üzerine yazıyorum. Buyrun...


Etrafımızda bulunan insanların neredeyse tamamı mutsuzluktan muzdarip. Ve insanların bütün çabaları mutluluk senaryoları üzerine. Mutlu bir yuva, mutlu bir iş, mutlu bir hayat. Herkesin beklentisi. Ne yazık ki, bu beklentileri tam anlamıyla karşılamak mümkün değil.


Mutluluk üzerine çalışan psikologların üzerinde durduğu, mutluluğa etki eden üç faktör var: şükretmek, iyilik yapmak, işini sevmek.

Şükretmek: İçinde bulunulan durumun iyi ve kötü yanlarını dikkate alıp elimizde bulunan şeylerin kıymetini bilmeyi ifade eder. Olaylar karşısında pozitif düşünce gücüne sahip olabilmek, olumsuzu düşünmek yerine olumlu şeyler için sevinebilmek mutluluk yelpazesini her zaman canlı tutacaktır.

İyilik yapmak: Psikologların yaptığı araştırmalara göre karşılık beklemeden yapılan yardımlar, iyilikler insanın kendini iyi hissetmesi noktasında önemli etkiye sahip olabiliyor. Kendini kötü hisseden, depresif duygular yaşayan insanlara iyilik yapmaları tavsiye ediliyor. 


İşini sevmek: Hayatımızın önemli bir bölümünün işte geçtiğini düşünürsek mutlu bir hayat için yaptığımız işi sevmenin önemi ortaya çıkıyor. İşi severek yapmanın da insanın kendini iyi hissetmesine önemli oranda katkıları var.




Ve unutmamak lazım ki; bir gün ‘son’a gelmesi kaçınılmaz olan dünyada, ‘son’ludur hayata dair ne varsa. Zamanın nasıl geçtiğinin farkına varmadan daha, mutluluk tılsımı kaybolmuş hüzün çökmüş olur insanın yüreğine.


Yorumlar

  1. Kaleminize sağlık. Yazınızı okuduktan sonra, "ne kadar da doğru, insanoğlu doyumsuz ve mutsuz olmak için yaşıyor sanki" dedim. Aslında şükredecek ve mutlu olmamızı gerektirecek o kadar şey var ki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Gerçekten şükretmeyi öğrendiğimiz gün çok şey kazanmış olacağız hayata dair.

      Sil
  2. Mutlulukla ilgili bir yazı yazacaktım ama vazgeçtim :D Çok güzel yazmışsın kardeşim zekana sağlık :)

    YanıtlaSil
  3. Kesinlikle katılıyorum.. Kendimi mutsuz hissettiğim zamanlarda, herhangi bir şey için şükrediyorum.. Sahip olduklarımı düşünüyorum ve motive oluyorum ^^

    Paylaşımınız çok güzel :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Şükretmek, her zaman sarılabileceğimiz bir el gibi.

      Sil
  4. Bakış açısı gerçekten çok önemli. Hayatında çıkmaza girdiğinde çözümünde aynı yerde olduğunu bilmelisin. İyi taraflarını ve olumlu durumları gördüğümüzde çoğu sorunu halletmiş oluruz. Sahip olduklarının farkında olup, şükrettiğinde senin olmayanlar için üzülmene ve mutsuz olmana gerek kalmaz. Teşekkürler yazı için

    YanıtlaSil
  5. Bence en önemlisi şükretmek. Şükürsüzlük toplumumuzu bitirdi. Şükürsüzlüğün tek sebebi ise internet ve televizyonlardaki lükse özendirme girişimi.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Şems güneş manasını ifade eden bir kelime. Arapça kökenli bir kelime.   Uzun zamandan beri kültür coğrafyamızda kullanılan isimlerimiz arasında yerini almış: Şems, Şemsi, Şemseddin vesaire. Şems ismi ile müsemma olan üç Şems var ki, bunlar tarih ve kültürümüzde yeni ufuklar açan şahsiyetler. Bu üç şahsiyetten Şems-i Tebrizi’yi Mevlana Celaleddin Rumi ile, Akşemseddin’i Sultan Fatih ile irtibatından biliriz. Fakat bir Şems daha vardır ki, O’nu bilenlerimizin sayısı azdır. Bu kişi Şemsi Sivasi Hazretleridir. Şu anda Sivas’ta medfun olup 4. Mehmed devrinde yaşadığı bilinmektedir. Bu yazıda Anadolu’nun üç Şems’i hakkında kısa bilgi verilecektir.   Şemsi Tebrizi Hazretleri Çoğumuzun Hz. Mevlana Celaleddin Rumi ile dostluğundan bildiği bir şahsiyet Şemsi Tebrizi hazretleri. Asıl ismi Mevlana Muhammed olan Şemsi Tebrizi hazretleri bugün İran hudutları içinde olan Tebriz’de dünyaya gelmiştir. Küçük yaşlardan itibaren din ilimlerinde gösterdiği kabiliyetle dikkat çekmiş,...

Dikkat! Derin Anlam İçerir

Yaklaşık iki senedir takip ettiğim bir facebook sayfası var: Pawel Kuczynski. Pawel Kuczynski bir çizer, bir sanatçı. Hicivsel çizimler yapıyor. Yaptığı çizimleri facebook sayfasında paylaşmaya devam ediyor. Sayfada birbirinden güzel, birbirinden anlamlı çizimler mevcut. Çizimlere hem hayran kalıyorum, hem de çizimler üzerinde derin derin düşünüyorum. Derin anlam içeren çizimler. Mükemmel tespitlere vesile olan bir gözlem yeteneği çizimlerde hissediliyor. Buyrun, çizimlere yakından bakın.

Yolgeçen Hanı Nerede?

Yolgeçen Hanı/Hasankeyf Günlük hayatta sürekli kullandığımız, anlamını tam anlamıyla bilmediğimiz/düşünmediğimiz bir tabir var: Yolgeçen hanı. Geleni gideni çok olan, sürekli misafiri olan yerler için kullandığımız bir tabir. Kimi zaman ‘ birader burası yol geçen hanı mı?’ şeklinde öfkemizi ifade ederken, kimi zaman ‘bizim mahallenin yolgeçen hanı burası, bu yoldan geçen buraya uğramadan gitmez’ şeklinde espirili bir dille kullandığımız tabir.  Anlamından dolayı kafelere, lokantalara özellikle de yol güzergahında bulunan tesislere verilen isimlerden biri.