Mutlululuğun Üç Formülü



Daha önce psikolojimizi olumlu etkileyecek faktörleri sıralamıştım. Şimdi mutluluk üzerine yazıyorum. Buyrun...


Etrafımızda bulunan insanların neredeyse tamamı mutsuzluktan muzdarip. Ve insanların bütün çabaları mutluluk senaryoları üzerine. Mutlu bir yuva, mutlu bir iş, mutlu bir hayat. Herkesin beklentisi. Ne yazık ki, bu beklentileri tam anlamıyla karşılamak mümkün değil.


Mutluluk üzerine çalışan psikologların üzerinde durduğu, mutluluğa etki eden üç faktör var: şükretmek, iyilik yapmak, işini sevmek.

Şükretmek: İçinde bulunulan durumun iyi ve kötü yanlarını dikkate alıp elimizde bulunan şeylerin kıymetini bilmeyi ifade eder. Olaylar karşısında pozitif düşünce gücüne sahip olabilmek, olumsuzu düşünmek yerine olumlu şeyler için sevinebilmek mutluluk yelpazesini her zaman canlı tutacaktır.

İyilik yapmak: Psikologların yaptığı araştırmalara göre karşılık beklemeden yapılan yardımlar, iyilikler insanın kendini iyi hissetmesi noktasında önemli etkiye sahip olabiliyor. Kendini kötü hisseden, depresif duygular yaşayan insanlara iyilik yapmaları tavsiye ediliyor. 


İşini sevmek: Hayatımızın önemli bir bölümünün işte geçtiğini düşünürsek mutlu bir hayat için yaptığımız işi sevmenin önemi ortaya çıkıyor. İşi severek yapmanın da insanın kendini iyi hissetmesine önemli oranda katkıları var.




Ve unutmamak lazım ki; bir gün ‘son’a gelmesi kaçınılmaz olan dünyada, ‘son’ludur hayata dair ne varsa. Zamanın nasıl geçtiğinin farkına varmadan daha, mutluluk tılsımı kaybolmuş hüzün çökmüş olur insanın yüreğine.


Yorumlar

  1. Kaleminize sağlık. Yazınızı okuduktan sonra, "ne kadar da doğru, insanoğlu doyumsuz ve mutsuz olmak için yaşıyor sanki" dedim. Aslında şükredecek ve mutlu olmamızı gerektirecek o kadar şey var ki.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Gerçekten şükretmeyi öğrendiğimiz gün çok şey kazanmış olacağız hayata dair.

      Sil
  2. Mutlulukla ilgili bir yazı yazacaktım ama vazgeçtim :D Çok güzel yazmışsın kardeşim zekana sağlık :)

    YanıtlaSil
  3. Kesinlikle katılıyorum.. Kendimi mutsuz hissettiğim zamanlarda, herhangi bir şey için şükrediyorum.. Sahip olduklarımı düşünüyorum ve motive oluyorum ^^

    Paylaşımınız çok güzel :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Şükretmek, her zaman sarılabileceğimiz bir el gibi.

      Sil
  4. Bakış açısı gerçekten çok önemli. Hayatında çıkmaza girdiğinde çözümünde aynı yerde olduğunu bilmelisin. İyi taraflarını ve olumlu durumları gördüğümüzde çoğu sorunu halletmiş oluruz. Sahip olduklarının farkında olup, şükrettiğinde senin olmayanlar için üzülmene ve mutsuz olmana gerek kalmaz. Teşekkürler yazı için

    YanıtlaSil
  5. Bence en önemlisi şükretmek. Şükürsüzlük toplumumuzu bitirdi. Şükürsüzlüğün tek sebebi ise internet ve televizyonlardaki lükse özendirme girişimi.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

İlmi sima Nedir? Fizyonomi Nedir?

Kozalağın Hikayesi