Ana içeriğe atla

Dikkat Dağınıklığı Olanlara Tavsiyeler


Günümüz insanlarının yakındığı hususlardan biri, dikkat dağınıklığı. Kime sorsak, 'dikkatim çabuk dağılıyor, bir işe başlıyorum ama dikkatimi uzun süre veremiyorum' gibi cümleler duyuyoruz.
Dikkat dağınıklığının bir çok sebebi var; yapılan çalışmalar yediğimiz gıdalardan, soluduğumuz havaya kadar bir çok faktörün dikkat üzerinde etkisi olduğunu gösteriyor. Ve öyle ki, dikkatimizi olumsuz etkileyen bazı şeyleri hayatımızdan atmamız mümkün değil.

Bu yazımda dikkat dağınıklığını azaltabilecek bazı zihinsel egzersizler üzerinde duracağım.

  1. Düzenli olarak kitap okumak: Düzenli olarak kitap okumak dikkat süresini artıracaktır. Okuma yaparken önemli yerlerin altını çizme, göz gezdirme gibi yöntemler kullanılabilir.
  2. Sesli okumalar yapmak: Günlük olarak yapılan yüksek sesle kitap okuma egzersizleri dikkat süresini artıracaktır. Aynı zamanda hafızayı da kuvvetlendirir.
  3. Alakasız kelime ezberleri yapmak: Birbiriyle alakalı olmayan kelime ezberleri yapmak dikkat süresinin artmasını sağlayacaktır. Mesela, coğrafya ile alakalı bir terim ezberlenip hemen akabinde tarihten bir kelimenin anlamı öğrenilebilir.
  4. Zihinsel matematik işlemleri: Kağıt-kalem veya hesap makinası kullanmadan zihinden yapılan basit toplama-çıkarma işlemleri dikkat süresini artıracaktır. 
  5. Ritmik sayımlar yapmak: 2’şerli, 3’erli ritmik sayımlar yapmak dikkat süresini artırır.
  6. Birebir çizimler yapmak: Özellikle karmaşık olabilecek şekilleri bakarak ve aynı olacak şekilde çizmeye çalışmak dikkat süresini artıracaktır. (Hattat veya ressamlar çok fazla dikkat problemi yaşamaz.)
  7. Düzenli olarak yazı yazmak: Düzenli olarak yazı yazmak dikkat dağınıklığını azaltacaktır. Çeşitli konularda denemeler, günlükler, özet yazıları dikkat süresini artırır.

Yorumlar

  1. Çok güzel öneriler bunlar :) Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  2. Güzel bir paylaşım olmuş, aslında çözüm çok basit. :)

    YanıtlaSil
  3. Yanıtlar
    1. Teşekkürler... En kısa sürede cevap gelecek :)

      Sil
  4. O kadar dikkatim dağınık ve unutkanım ki bunu anlatmaya kelimelerim yetmez bol kitap okumaya çalısıyorum ve tabi yazı yazıyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dikkat dağınıklığını tam manasıyla yok emmek mümkün olmayacaktır. Ancak dikkat dağınıklığına yol açan şeyin olduğu bilinirse dağınıklığı en aza indirmek mümkün olur.
      Kitap okumak ve yazı yazmak da dikkat dağınıklığını azaltır.
      Yorum için teşekkürler...

      Sil
  5. Guzel hatirlatmalar. Teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
  6. Merhaba, güzel yazılarınızı takipteyim, bize de bekleriz...

    http://hedefbodrum.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  7. Özellikle gençlere çocuklara aşılanmalı kitap okuma alışkanlığı bizim çocuklarımız bu konuda bizden iyiler çok mutlu oluyorum

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Şems güneş manasını ifade eden bir kelime. Arapça kökenli bir kelime.   Uzun zamandan beri kültür coğrafyamızda kullanılan isimlerimiz arasında yerini almış: Şems, Şemsi, Şemseddin vesaire. Şems ismi ile müsemma olan üç Şems var ki, bunlar tarih ve kültürümüzde yeni ufuklar açan şahsiyetler. Bu üç şahsiyetten Şems-i Tebrizi’yi Mevlana Celaleddin Rumi ile, Akşemseddin’i Sultan Fatih ile irtibatından biliriz. Fakat bir Şems daha vardır ki, O’nu bilenlerimizin sayısı azdır. Bu kişi Şemsi Sivasi Hazretleridir. Şu anda Sivas’ta medfun olup 4. Mehmed devrinde yaşadığı bilinmektedir. Bu yazıda Anadolu’nun üç Şems’i hakkında kısa bilgi verilecektir.   Şemsi Tebrizi Hazretleri Çoğumuzun Hz. Mevlana Celaleddin Rumi ile dostluğundan bildiği bir şahsiyet Şemsi Tebrizi hazretleri. Asıl ismi Mevlana Muhammed olan Şemsi Tebrizi hazretleri bugün İran hudutları içinde olan Tebriz’de dünyaya gelmiştir. Küçük yaşlardan itibaren din ilimlerinde gösterdiği kabiliyetle dikkat çekmiş,...

Dikkat! Derin Anlam İçerir

Yaklaşık iki senedir takip ettiğim bir facebook sayfası var: Pawel Kuczynski. Pawel Kuczynski bir çizer, bir sanatçı. Hicivsel çizimler yapıyor. Yaptığı çizimleri facebook sayfasında paylaşmaya devam ediyor. Sayfada birbirinden güzel, birbirinden anlamlı çizimler mevcut. Çizimlere hem hayran kalıyorum, hem de çizimler üzerinde derin derin düşünüyorum. Derin anlam içeren çizimler. Mükemmel tespitlere vesile olan bir gözlem yeteneği çizimlerde hissediliyor. Buyrun, çizimlere yakından bakın.

Yolgeçen Hanı Nerede?

Yolgeçen Hanı/Hasankeyf Günlük hayatta sürekli kullandığımız, anlamını tam anlamıyla bilmediğimiz/düşünmediğimiz bir tabir var: Yolgeçen hanı. Geleni gideni çok olan, sürekli misafiri olan yerler için kullandığımız bir tabir. Kimi zaman ‘ birader burası yol geçen hanı mı?’ şeklinde öfkemizi ifade ederken, kimi zaman ‘bizim mahallenin yolgeçen hanı burası, bu yoldan geçen buraya uğramadan gitmez’ şeklinde espirili bir dille kullandığımız tabir.  Anlamından dolayı kafelere, lokantalara özellikle de yol güzergahında bulunan tesislere verilen isimlerden biri.