Dikkat Dağınıklığı Olanlara Tavsiyeler


Günümüz insanlarının yakındığı hususlardan biri, dikkat dağınıklığı. Kime sorsak, 'dikkatim çabuk dağılıyor, bir işe başlıyorum ama dikkatimi uzun süre veremiyorum' gibi cümleler duyuyoruz.
Dikkat dağınıklığının bir çok sebebi var; yapılan çalışmalar yediğimiz gıdalardan, soluduğumuz havaya kadar bir çok faktörün dikkat üzerinde etkisi olduğunu gösteriyor. Ve öyle ki, dikkatimizi olumsuz etkileyen bazı şeyleri hayatımızdan atmamız mümkün değil.

Bu yazımda dikkat dağınıklığını azaltabilecek bazı zihinsel egzersizler üzerinde duracağım.

  1. Düzenli olarak kitap okumak: Düzenli olarak kitap okumak dikkat süresini artıracaktır. Okuma yaparken önemli yerlerin altını çizme, göz gezdirme gibi yöntemler kullanılabilir.
  2. Sesli okumalar yapmak: Günlük olarak yapılan yüksek sesle kitap okuma egzersizleri dikkat süresini artıracaktır. Aynı zamanda hafızayı da kuvvetlendirir.
  3. Alakasız kelime ezberleri yapmak: Birbiriyle alakalı olmayan kelime ezberleri yapmak dikkat süresinin artmasını sağlayacaktır. Mesela, coğrafya ile alakalı bir terim ezberlenip hemen akabinde tarihten bir kelimenin anlamı öğrenilebilir.
  4. Zihinsel matematik işlemleri: Kağıt-kalem veya hesap makinası kullanmadan zihinden yapılan basit toplama-çıkarma işlemleri dikkat süresini artıracaktır. 
  5. Ritmik sayımlar yapmak: 2’şerli, 3’erli ritmik sayımlar yapmak dikkat süresini artırır.
  6. Birebir çizimler yapmak: Özellikle karmaşık olabilecek şekilleri bakarak ve aynı olacak şekilde çizmeye çalışmak dikkat süresini artıracaktır. (Hattat veya ressamlar çok fazla dikkat problemi yaşamaz.)
  7. Düzenli olarak yazı yazmak: Düzenli olarak yazı yazmak dikkat dağınıklığını azaltacaktır. Çeşitli konularda denemeler, günlükler, özet yazıları dikkat süresini artırır.

Yorumlar

  1. Çok güzel öneriler bunlar :) Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  2. Güzel bir paylaşım olmuş, aslında çözüm çok basit. :)

    YanıtlaSil
  3. Yanıtlar
    1. Teşekkürler... En kısa sürede cevap gelecek :)

      Sil
  4. O kadar dikkatim dağınık ve unutkanım ki bunu anlatmaya kelimelerim yetmez bol kitap okumaya çalısıyorum ve tabi yazı yazıyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dikkat dağınıklığını tam manasıyla yok emmek mümkün olmayacaktır. Ancak dikkat dağınıklığına yol açan şeyin olduğu bilinirse dağınıklığı en aza indirmek mümkün olur.
      Kitap okumak ve yazı yazmak da dikkat dağınıklığını azaltır.
      Yorum için teşekkürler...

      Sil
  5. Guzel hatirlatmalar. Teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
  6. Merhaba, güzel yazılarınızı takipteyim, bize de bekleriz...

    http://hedefbodrum.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  7. Özellikle gençlere çocuklara aşılanmalı kitap okuma alışkanlığı bizim çocuklarımız bu konuda bizden iyiler çok mutlu oluyorum

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Kozalağın Hikayesi

Teknoloji Tembelleştirir mi?