Ana içeriğe atla

Şehitlerin İzinde Yürümek: Sarıkamış


‘Sarıkamış’ta deli rüzgarlar eser. Zemherinin kör ayazında yürekler Allah-ü Ekber nidalarıyla inletir karlı dağları... Beyaz dağların, gri göklerin sükutu, deli rüzgarların uğultusu arasında dev gibi çamların yeşilliği tek hayat belirtisidir. Düşe kalka, bata çıka, soğuk havaya meydan okurcasına yürümektedir Osmanlı askerleri. Kimisi aç, kimisi yorgun, kimisi soğuktan bitap; düşman askerine kılıç sallamanın, Sarıkamış'tan düşmanı kovmanın hayal ve heyecanı ile coşkuyla yol almaktadırlar. Lakin soğuk hava, zemheri soğuğu müsade etmez bu yiğitlere... Neticede onbinlerce can soğuk havanın, karla kaplı Allah-ü Ekber Dağları’nın koynunda şehadet şerbetini içer.’
Sarıkamış Faciasının 102. sene-i devriyesinde Kars Valiliği çeşitli programlar tertip etti. Bu programlardan biri de #TürkiyeŞehitleriyleYürüyor sloganıyla onbinlerin katılımı ile gerçekleştirilen Sarıkamış Yürüyüşü.

Öğrencilerimizle beraber Sarıkamış Şehitlerinin izinde yürüyüşe katıldık. Türkiye'nin çeşitli yerlerinden onbinlerin katılımıyla gerçekleştirilen yürüyüş görmeye değerdi. Ayyıldızlı bayraklar beyaz örtüyü süslerken, Ayyıldız bereli onbinlerce insan hepimiz Mehmed’iz, hepimiz Mehmetçiğiz mesajıyla biz buradayız diyordu. Ellerde bayraklar, dillerde memleket türküleri, gönüllerde vatan aşkı kilometrelerce yürüdük…

Allah'ü Ekber Dağlarının eteklerinde şehitlerin izinde yürüdük. Şehitlerimizin hatırasını yad etmek, onların yaşadığı durumları idrak edebilmek, Allah-ü Ekber Dağları’nın sert ayazını hissedebilmek maksadıyla toplanan onbinlerce insan.

Mevsim şartlarına göre Sarıkamış için sıcak sayılabilecek bir havada gerçekleşti yürüyüş. (Hava sıcak dediğime bakıp aldanmayın, gene -10, -15'lerdeydi hava sıcaklığı, belki daha fazla) Hava çok soğuk olmasa da, atkımız, beremiz, montumuz üstümüz kışlık giyeceklerle sarılı olsa da, yürüdüğümüz yer kardan temizlenmiş olsa da zorlandığımız zamanlar oldu: üşüdük, yorulduk, kaydık, düştük. Biz bu imkanlarda, bu havada bu olumsuzlukları yaşadıysak bir asır evvelinin yiğitleri ne derece zorlanmışlardır? Kimbilir?


Yorumlar

  1. Sanıyorum atalarımız zorluklara karşı bizden daha güçlüydüler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız bize göre çok daha güçlü ve mücadeleci olduklarını düşünüyorum.

      Sil
  2. Bende tiyatrosunu yaptıklarını gördüm haberlerde bilmem sizde gördünüz mü? Gerçekten eski kahramanlıkları yad etmek, unutmamak çok gurur verici bir şey.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba yazılarınız çok güzel, Sayfanızı artık takipteyim :) Bize de bekleriz...

    https://hedefbodrum.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Şems güneş manasını ifade eden bir kelime. Arapça kökenli bir kelime.   Uzun zamandan beri kültür coğrafyamızda kullanılan isimlerimiz arasında yerini almış: Şems, Şemsi, Şemseddin vesaire. Şems ismi ile müsemma olan üç Şems var ki, bunlar tarih ve kültürümüzde yeni ufuklar açan şahsiyetler. Bu üç şahsiyetten Şems-i Tebrizi’yi Mevlana Celaleddin Rumi ile, Akşemseddin’i Sultan Fatih ile irtibatından biliriz. Fakat bir Şems daha vardır ki, O’nu bilenlerimizin sayısı azdır. Bu kişi Şemsi Sivasi Hazretleridir. Şu anda Sivas’ta medfun olup 4. Mehmed devrinde yaşadığı bilinmektedir. Bu yazıda Anadolu’nun üç Şems’i hakkında kısa bilgi verilecektir.   Şemsi Tebrizi Hazretleri Çoğumuzun Hz. Mevlana Celaleddin Rumi ile dostluğundan bildiği bir şahsiyet Şemsi Tebrizi hazretleri. Asıl ismi Mevlana Muhammed olan Şemsi Tebrizi hazretleri bugün İran hudutları içinde olan Tebriz’de dünyaya gelmiştir. Küçük yaşlardan itibaren din ilimlerinde gösterdiği kabiliyetle dikkat çekmiş,...

Dikkat! Derin Anlam İçerir

Yaklaşık iki senedir takip ettiğim bir facebook sayfası var: Pawel Kuczynski. Pawel Kuczynski bir çizer, bir sanatçı. Hicivsel çizimler yapıyor. Yaptığı çizimleri facebook sayfasında paylaşmaya devam ediyor. Sayfada birbirinden güzel, birbirinden anlamlı çizimler mevcut. Çizimlere hem hayran kalıyorum, hem de çizimler üzerinde derin derin düşünüyorum. Derin anlam içeren çizimler. Mükemmel tespitlere vesile olan bir gözlem yeteneği çizimlerde hissediliyor. Buyrun, çizimlere yakından bakın.

Yolgeçen Hanı Nerede?

Yolgeçen Hanı/Hasankeyf Günlük hayatta sürekli kullandığımız, anlamını tam anlamıyla bilmediğimiz/düşünmediğimiz bir tabir var: Yolgeçen hanı. Geleni gideni çok olan, sürekli misafiri olan yerler için kullandığımız bir tabir. Kimi zaman ‘ birader burası yol geçen hanı mı?’ şeklinde öfkemizi ifade ederken, kimi zaman ‘bizim mahallenin yolgeçen hanı burası, bu yoldan geçen buraya uğramadan gitmez’ şeklinde espirili bir dille kullandığımız tabir.  Anlamından dolayı kafelere, lokantalara özellikle de yol güzergahında bulunan tesislere verilen isimlerden biri.