Şehitlerin İzinde Yürümek: Sarıkamış


‘Sarıkamış’ta deli rüzgarlar eser. Zemherinin kör ayazında yürekler Allah-ü Ekber nidalarıyla inletir karlı dağları... Beyaz dağların, gri göklerin sükutu, deli rüzgarların uğultusu arasında dev gibi çamların yeşilliği tek hayat belirtisidir. Düşe kalka, bata çıka, soğuk havaya meydan okurcasına yürümektedir Osmanlı askerleri. Kimisi aç, kimisi yorgun, kimisi soğuktan bitap; düşman askerine kılıç sallamanın, Sarıkamış'tan düşmanı kovmanın hayal ve heyecanı ile coşkuyla yol almaktadırlar. Lakin soğuk hava, zemheri soğuğu müsade etmez bu yiğitlere... Neticede onbinlerce can soğuk havanın, karla kaplı Allah-ü Ekber Dağları’nın koynunda şehadet şerbetini içer.’
Sarıkamış Faciasının 102. sene-i devriyesinde Kars Valiliği çeşitli programlar tertip etti. Bu programlardan biri de #TürkiyeŞehitleriyleYürüyor sloganıyla onbinlerin katılımı ile gerçekleştirilen Sarıkamış Yürüyüşü.

Öğrencilerimizle beraber Sarıkamış Şehitlerinin izinde yürüyüşe katıldık. Türkiye'nin çeşitli yerlerinden onbinlerin katılımıyla gerçekleştirilen yürüyüş görmeye değerdi. Ayyıldızlı bayraklar beyaz örtüyü süslerken, Ayyıldız bereli onbinlerce insan hepimiz Mehmed’iz, hepimiz Mehmetçiğiz mesajıyla biz buradayız diyordu. Ellerde bayraklar, dillerde memleket türküleri, gönüllerde vatan aşkı kilometrelerce yürüdük…

Allah'ü Ekber Dağlarının eteklerinde şehitlerin izinde yürüdük. Şehitlerimizin hatırasını yad etmek, onların yaşadığı durumları idrak edebilmek, Allah-ü Ekber Dağları’nın sert ayazını hissedebilmek maksadıyla toplanan onbinlerce insan.

Mevsim şartlarına göre Sarıkamış için sıcak sayılabilecek bir havada gerçekleşti yürüyüş. (Hava sıcak dediğime bakıp aldanmayın, gene -10, -15'lerdeydi hava sıcaklığı, belki daha fazla) Hava çok soğuk olmasa da, atkımız, beremiz, montumuz üstümüz kışlık giyeceklerle sarılı olsa da, yürüdüğümüz yer kardan temizlenmiş olsa da zorlandığımız zamanlar oldu: üşüdük, yorulduk, kaydık, düştük. Biz bu imkanlarda, bu havada bu olumsuzlukları yaşadıysak bir asır evvelinin yiğitleri ne derece zorlanmışlardır? Kimbilir?


Yorumlar

  1. Sanıyorum atalarımız zorluklara karşı bizden daha güçlüydüler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Haklısınız bize göre çok daha güçlü ve mücadeleci olduklarını düşünüyorum.

      Sil
  2. Bende tiyatrosunu yaptıklarını gördüm haberlerde bilmem sizde gördünüz mü? Gerçekten eski kahramanlıkları yad etmek, unutmamak çok gurur verici bir şey.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba yazılarınız çok güzel, Sayfanızı artık takipteyim :) Bize de bekleriz...

    https://hedefbodrum.blogspot.com.tr/

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Kozalağın Hikayesi

Teknoloji Tembelleştirir mi?