Ana içeriğe atla

Mutsuz Olmak İçin Ne Lazım?


Mutluluk, tüm zamanların en çok konuşulan konularından olsa gerek. Hakkında yazılan, çizilen, söylenen sözlerin sayısını tespit etmek mümkün değil. Mutluluğa nasıl ulaşılır?, mutluluğun formülü, mutluluk sırları gibi konular günümüz insanının en çok merak ettiği konular arasında. Bu yüzden bu konular çok yazılıyor. bende daha önce mutluluk hakkında yazmıştım. Yazılarıma buradan ulaşabilirsiniz. Değişiklik olsun için, bu defa mutsuzluğu yazmaya karar verdim.

Çoğumuz mutluluk arayışı içerisindeyiz. Günlük hayatta tanıştığım, konuştuğum insanlardan bol bol ‘mutlu olmak için ne yapmam lazım’ sorusunu duyuyorum. İnsan psikolojisi hakkında az buçuk bilgim olduğu kanaatini taşıdıkları için soruyorlar tabi bu soruyu. Nasıl mutlu olunur? Bu soruya tam ve kesin bir cevap vermek mümkün değil. Kendimce, bir kaç cümle ile mutluluğa dair kelam ediyorum, ama biliyorum ki, yeterli olmuyor. Yeterli olmayacaktır da. Bu cümleler ile mutlu olunmaz. Herhangi birinden mutluluğa dair bir kaç kelime dinleyip mutluluğa ulaşılmaz. 

Ahval böyle olunca, ben de mutsuz olduğunu söyleyen insanları gözlemlemeye başladım. (Mutlu olanları gözlemlemek isterdim ama, kimse mutlu olduğunu söylemiyor.) Mutlu olmak için ne yapılabileceğini kesin olarak kestiremesem de mutsuz olmak için ne lazım geldiğini müşahade etme fırsatım oldu.

Mutsuz olduğunu söyleyenler, daima mutluluğu arıyordu. Her daim mutluluğa özlem duyup, mutluluğu sürekli uzakta görüyorlardı. Oysa, mutluluk belki çok yakınlarındaydı. Düşündüm ve dedim ki; mutsuz olmak için mutluluk aramak, mutluluk arzusuyla koşmak lazım.

İnsan nedir? Hayat nedir? İnsanın hayata yüklediği bir anlam var mıdır? Hayat bize ne anlam ifade eder? Mutsuzluktan muzdarip insanlarda gözlemlediğim önemli hususlardan biri bu sorulara dair idi. Birçoğu bu sorulara cevap veremiyor, hayata dair bir anlam taşımıyorlardı. Kendilerine yabancılaşmış vaziyetteydiler. Kendilerini tanımıyorlardı. Kendini bilmeyen ve kendine yabancılaşan insan, mutsuzluğa yaklaşıyor.

Yorumlar

  1. Genelde beni mutsuz eden şeyin insanlar olduğunu farkettim. Mutsuz insanlar. Sözleriyle, davranışlarıyla beni de mutsuz ediyorlar.
    Sanılmasın ki sürekli gülüp eğlenen insanlar mutludur. Başkalarıyla alay edip, o kişileri mutsuz etmekle kendileri de huzur bulamazlar. Bana göre mutluluk huzurda gizli. Huzuru da kendi halinde olmakta buluyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutluluk için huzur kesinlikle lazım. Bir çok insan mutluluğu gülüp eğlenmekte bulacağını düşünüyor.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Şems güneş manasını ifade eden bir kelime. Arapça kökenli bir kelime.   Uzun zamandan beri kültür coğrafyamızda kullanılan isimlerimiz arasında yerini almış: Şems, Şemsi, Şemseddin vesaire. Şems ismi ile müsemma olan üç Şems var ki, bunlar tarih ve kültürümüzde yeni ufuklar açan şahsiyetler. Bu üç şahsiyetten Şems-i Tebrizi’yi Mevlana Celaleddin Rumi ile, Akşemseddin’i Sultan Fatih ile irtibatından biliriz. Fakat bir Şems daha vardır ki, O’nu bilenlerimizin sayısı azdır. Bu kişi Şemsi Sivasi Hazretleridir. Şu anda Sivas’ta medfun olup 4. Mehmed devrinde yaşadığı bilinmektedir. Bu yazıda Anadolu’nun üç Şems’i hakkında kısa bilgi verilecektir.   Şemsi Tebrizi Hazretleri Çoğumuzun Hz. Mevlana Celaleddin Rumi ile dostluğundan bildiği bir şahsiyet Şemsi Tebrizi hazretleri. Asıl ismi Mevlana Muhammed olan Şemsi Tebrizi hazretleri bugün İran hudutları içinde olan Tebriz’de dünyaya gelmiştir. Küçük yaşlardan itibaren din ilimlerinde gösterdiği kabiliyetle dikkat çekmiş,...

Dikkat! Derin Anlam İçerir

Yaklaşık iki senedir takip ettiğim bir facebook sayfası var: Pawel Kuczynski. Pawel Kuczynski bir çizer, bir sanatçı. Hicivsel çizimler yapıyor. Yaptığı çizimleri facebook sayfasında paylaşmaya devam ediyor. Sayfada birbirinden güzel, birbirinden anlamlı çizimler mevcut. Çizimlere hem hayran kalıyorum, hem de çizimler üzerinde derin derin düşünüyorum. Derin anlam içeren çizimler. Mükemmel tespitlere vesile olan bir gözlem yeteneği çizimlerde hissediliyor. Buyrun, çizimlere yakından bakın.

Yolgeçen Hanı Nerede?

Yolgeçen Hanı/Hasankeyf Günlük hayatta sürekli kullandığımız, anlamını tam anlamıyla bilmediğimiz/düşünmediğimiz bir tabir var: Yolgeçen hanı. Geleni gideni çok olan, sürekli misafiri olan yerler için kullandığımız bir tabir. Kimi zaman ‘ birader burası yol geçen hanı mı?’ şeklinde öfkemizi ifade ederken, kimi zaman ‘bizim mahallenin yolgeçen hanı burası, bu yoldan geçen buraya uğramadan gitmez’ şeklinde espirili bir dille kullandığımız tabir.  Anlamından dolayı kafelere, lokantalara özellikle de yol güzergahında bulunan tesislere verilen isimlerden biri.