Mutsuz Olmak İçin Ne Lazım?


Mutluluk, tüm zamanların en çok konuşulan konularından olsa gerek. Hakkında yazılan, çizilen, söylenen sözlerin sayısını tespit etmek mümkün değil. Mutluluğa nasıl ulaşılır?, mutluluğun formülü, mutluluk sırları gibi konular günümüz insanının en çok merak ettiği konular arasında. Bu yüzden bu konular çok yazılıyor. bende daha önce mutluluk hakkında yazmıştım. Yazılarıma buradan ulaşabilirsiniz. Değişiklik olsun için, bu defa mutsuzluğu yazmaya karar verdim.

Çoğumuz mutluluk arayışı içerisindeyiz. Günlük hayatta tanıştığım, konuştuğum insanlardan bol bol ‘mutlu olmak için ne yapmam lazım’ sorusunu duyuyorum. İnsan psikolojisi hakkında az buçuk bilgim olduğu kanaatini taşıdıkları için soruyorlar tabi bu soruyu. Nasıl mutlu olunur? Bu soruya tam ve kesin bir cevap vermek mümkün değil. Kendimce, bir kaç cümle ile mutluluğa dair kelam ediyorum, ama biliyorum ki, yeterli olmuyor. Yeterli olmayacaktır da. Bu cümleler ile mutlu olunmaz. Herhangi birinden mutluluğa dair bir kaç kelime dinleyip mutluluğa ulaşılmaz. 

Ahval böyle olunca, ben de mutsuz olduğunu söyleyen insanları gözlemlemeye başladım. (Mutlu olanları gözlemlemek isterdim ama, kimse mutlu olduğunu söylemiyor.) Mutlu olmak için ne yapılabileceğini kesin olarak kestiremesem de mutsuz olmak için ne lazım geldiğini müşahade etme fırsatım oldu.

Mutsuz olduğunu söyleyenler, daima mutluluğu arıyordu. Her daim mutluluğa özlem duyup, mutluluğu sürekli uzakta görüyorlardı. Oysa, mutluluk belki çok yakınlarındaydı. Düşündüm ve dedim ki; mutsuz olmak için mutluluk aramak, mutluluk arzusuyla koşmak lazım.

İnsan nedir? Hayat nedir? İnsanın hayata yüklediği bir anlam var mıdır? Hayat bize ne anlam ifade eder? Mutsuzluktan muzdarip insanlarda gözlemlediğim önemli hususlardan biri bu sorulara dair idi. Birçoğu bu sorulara cevap veremiyor, hayata dair bir anlam taşımıyorlardı. Kendilerine yabancılaşmış vaziyetteydiler. Kendilerini tanımıyorlardı. Kendini bilmeyen ve kendine yabancılaşan insan, mutsuzluğa yaklaşıyor.

Yorumlar

  1. Genelde beni mutsuz eden şeyin insanlar olduğunu farkettim. Mutsuz insanlar. Sözleriyle, davranışlarıyla beni de mutsuz ediyorlar.
    Sanılmasın ki sürekli gülüp eğlenen insanlar mutludur. Başkalarıyla alay edip, o kişileri mutsuz etmekle kendileri de huzur bulamazlar. Bana göre mutluluk huzurda gizli. Huzuru da kendi halinde olmakta buluyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mutluluk için huzur kesinlikle lazım. Bir çok insan mutluluğu gülüp eğlenmekte bulacağını düşünüyor.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

İlmi sima Nedir? Fizyonomi Nedir?

Kozalağın Hikayesi