Olayları Nasıl Yorumluyorsunuz?


Her gün onlarca haber izliyor, farklı şeyler duyuyoruz. Birbiriyle alakasız gözüken onlarca farklı bilgi televizyonda, sosyal medyada vs. karşımıza çıkıyor. Bunca bilgi yığını arasında bazıları bizim için daha önemli hale gelirken, bazıları hemen zihnimizden siliniyor. Duyduğumuz/gördüğümüz haberleri, bilgileri kendimizce değerlendirmeye tabi tutuyor; müspet yahut menfi yönde eleştiride bulunuyoruz. Bu noktada değerlendirme kriterimiz nedir? Olayları nasıl değerlendiriyoruz, nasıl değerlendirmemiz gerekir?

‘Cumhurbaşkanı şöyle dedi.’
‘Fatih Terim beklenen açıklamayı yaptı.’
‘Birileri tutuklandı/serbest kaldı.’
‘Muhalefet lideri şöyle dedi.’

Yukardakilere benzer cümleleri her gün duyuyoruz. Hemen zihnimizde bir şeyler canlanıyor; desteklediğimiz partiye, dünya görüşümüze, sevgi-nefret durumlarımıza göre eleştiriler yapıyoruz. Seviyorsak doğru olduğu, sevmiyorsak yanlış olduğu; desteklediğimiz partiden ise doğru, diğer partilerden ise yanlış olduğu kanaatine varıyoruz. Hal böyle olunca da bazen yanılıyoruz. Bu tür durumları değerlendirebileceğimiz daha sağlam ve gerçekçi, somut ve net verilere ihtiyacımız var.

Ben önce islam açısından bakmaya çalışıyorum olaylara. Bir de, mesleğim icabı ilk önce olayların psikolojik, sosyolojik sebep ve sonuçları üzerinde düşünüyorum. Yapılan şeylerin insanların psikolojik durumuna, toplumun sosyolojik yapısına etkisi ne olur? Bu minvalde düşünüp doğru ve yanlış olduğu kanaatine varmaya çalışıyorum. 


Duyduğunuz, gördüğünüz şeyler siz nasıl değerlendiriyorusunuz? Değerlendirme yaparken kriteriniz nedir? Adalet, ekonomi, din, kültür, siyaset ya da başka kriterler. Değerlendirme kriterleriniz hangileridir?

Yorumlar

  1. Haberleri pek izlemiyorum inan :) Çünkü gerçekliği konusunda emin değilim.Tabi gidişat ile ilgili az çok fikrim oluyor ama o döngüye girmeye çalışıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Döngüye girmemek en güzeli. Sürekli haber izlemek insanı bir çok açıdan olumsuz etkiliyor bence.

      Sil
  2. Haberleri adalet yönünden değerlendiriyorum. Ona göre insanlar hakkında düşüncelerim oluşuyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Adalet en önemli düsturlarımızdan biri. Yorum işin teşekkürler

      Sil
  3. Televizyon açıldığı zaman belgesel varsa o seyredilir. Haberleri izlemek istemiyorum, çünkü hep siyaset. Dini programları da dinlemiyorum. Çünkü din tartışılacak bir şey değil bence. Tv de ise yapılan bu.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Dini programlar planlı bir şekilde yapılıyormuş gibi geliyor bana. Belgesel izlemek en güzeli. Ama olaylardana uzak kalmak zor oluyor

      Sil
  4. siyaset ve din çok karışık temalar..insan bunların içine girdi mi,çıkmaz bilmez artık,sürekli bıdı bıdı yapmaya başlar.. :)) tabii illa da yapılacaksa, o zaman aklı ve mantığı kullanmak yerinde olacaktır..mesela sen bu konuda çok iyi tespitler yapmışsın.. :) eline sağlık..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yorum için teşekkürler... Duygularımıza yönlendirmesini kontrol ederek aklı ve mantığı kullanmak bence de yerinde olacaktır.

      Sil
  5. Bence yaşadığımız ortamdan kaçamayız; istesek de istemesek de bizi buluyor, yaşamımıza giriyor zaten. Kendi açımdan baktığımda ne kadar uzakta kalmaya çalıştıysam o kadar da kötüleşti her şey. Zaten insanlarımızı uzaklaştırmaya çalıştılar 50 yıldır ve bunu da becerdiler sonunda. İlgilenenlere baktığımızda zaten her şey açık bence.
    Yaşamımıza ve çevremize sahip çıkmak istiyorsak ilgilenmemiz gerekli bence, ilgilenmeyince de şikayet hakkı kalmıyor elbette.
    Şu an her şey bulanık, yıllardır ilgilenmeyenler de bu bulanıklıkta şaşı kalıyor zaten; başı dönmeye başlıyor. Gelişmiş toplumlara bakıldığında durum çok farklıdır; yaşamın her anına müdahale hakkını görürler kendilerinde ve uzak kalmazlar. Bu da ancak bilgi birikimiyle olacak iştir; yoksa "hadi gel" demekle olacak iş değildir.
    Bizde açıkça dalga geçiliyor, yalan dolan gırla; nasılsa kimse bir şey anlamıyor!
    Bu durumu hak ediyor muyuz, etmiyor muyuz? karar sizin! :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tabi ki, bu memleketin insanları olarak, millet olarak olaylardan kendimizi soyutlamamız pey doğru olmayacaktır. Olayları düşünmek, analiz edebilmek için ise gerçek manada bilgi sahibi olup, değerlendirecek kriterlerimizin sağlam olması lazım. İnsanlarımızın çok büyük bir kısmı -bilse de bilmese de- olayları duygusal bir bakış açısıyla takip ediyor. Bu da gerçekçi bir değerlendirmeyi engelliyor. Hele dediğiniz bu bulanıklık içerisinde bilgiye ve sağlam kriterlere ihtiyacımız var.

      Sil
  6. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz ve bu memlekette sorunumuz bilgimiz olmadan fikir sahibi olmamız bence. Ben haberleri izlerken duygularımın etkisinde kalmadan, tarafsız olmaya çalışıyorum. Fanatik bir şekilde benim tuttuğum parti ne yaparsa doğru yapar, muhalefet ne yaparsa yanlış yapar düşüncesi cahillikten kaynaklanıyor bence.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Size katılıyorum. Büyük çoğunluğumuz 'bizim parti ne yaparsa doğrudur' anlayışındayız.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Kozalağın Hikayesi

Teknoloji Tembelleştirir mi?