Aktif Dinlemenin Önündeki Engeller


Dinleme konusunda büyün çoğunluğumuzun problem yaşadığı, dinlemekten ziyade konuşma gayreti taşıdığı muhakkak. Ancak, iyi bir iletişim kurmak ve geliştirebilmek için etkin dinleme çok önemli. Etkin dinlemeyi engelleyen bazı engeller şu şekilde: 
  1. Konuşmaya aşırı değer vermek: ikna etme teknikleri, konuşma becerileri teknikleri gibi isimleri bir sürü kurs, kitap vs görmüşsünüzdür. Hepsi de iyi bir iletişim için iknanın ve dolayısıyla konuşmanın önemini ısrarla vurgularlar. Halbuki çok az insanın başarabildiği gibi, ikna edebilmekten ziyade dinleme becerisi kazanmak iletişim için daha önemli olabilir. 
  2. Bir konuda odaklanamamak; İnsan ortalama olarak dakikada 180 sözcük konuşurken, 300-500 sözcük dinleyebilmektedir. Bu durum dinleyinin dikkat dağınıklığı yaşamasına sebep olur. Dinleyen kişi arada oluşan boşluğu farkında olmadan doldurmaya başlar: hayaller dalar, günlük yapacağı şeyleri planlar, vs. Etkin bir dinleyici olmak için bu durumu bilmek faydalı olacaktır. Konuşanın söylediklerini zihnimizde anlamlandırmaya çalışırsak dikkat dağınıklığını daha aza indirme fırsatı yakalamış oluruz.
  3. Zihinsel yorgunluk: Bir kişiyi uzun süre dinlemek zihni yorabilir. Fiziksel veya ruhsal yorgun olduğunuz anlarda dinleme becerilerin zaafa uğrayacaktır. Etkin bir dinleyici olmak için fiziksel ve zihinsel olarak zinde olmak önemlidir.
  4. Klişelere Başvurmak: Dinlemenin önündeki engellerden biri de insanları klişeleştirmektir. İnsanları klişeleştirip söylediklerini önemsizleştirmek, söyleyeceği şeyler zaten belli algısına kapılmak etkin dinlememeyi engeller. Bilerek yahut bilmeyerek bir çok insan bu engele takılır. Konuşan kişinin farklı şeyler söyleyebileceğini göz ardı eder.ı
  5. Kişisel Duygu Yükünü Taşımak: Söylenen şeylerden duygusal olarak etkilenme durumudur. Olumlu ya da olumsuz duygular olabilir. Duyduğumuz kelimeler kişisel dünyamızla alakalı bir şeyleri çağrıştırabilir. Mesela, duyduğumuz bir isim bizi çocukluğumuza götürür, hüzünleniriz. Bu durumdan sonra söylenenleri kaçırmaya başlarız.
  6. Kendisiyle Meşgul olmak: Aşılması en zor engellerden biri budur. Kişinin kendiyle meşgul olması başka kişilerin söylediklerini anlamsız hale getirir. Kişinin bu durumu farketmesi ve değiştirmesi zor bir süreçtir. 

Yorumlar

  1. Aktif dinlenmeyi bu konuda biraz okumuş kültürlü insanlar bekliyor. Aslında diğerlerinin gerçekte dinlenmeleri de umurlarında değil gibi görünüyor. O sadece konuşsun içini boşaltsın. Ben bazı şeyleri biliyorum bakın demek ister gibi. Yoksa karşısındakinin de bir kaç kelam etmesine fırsat vermeli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçek bir noktaya değinmişsiniz. İnsanlar anlaşılmaktan ziyade anlatmak gayreti içerisindeler...

      Sil
  2. dinlemeden konuşmak anlamadan yargılamak gibi bir kabiliyetimiz olmuş keşke bu yazı binlerce kişiye ulaşsaydı

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Kozalağın Hikayesi

İlmi sima Nedir? Fizyonomi Nedir?