Ana içeriğe atla

Aktif Dinlemenin Önündeki Engeller


Dinleme konusunda büyün çoğunluğumuzun problem yaşadığı, dinlemekten ziyade konuşma gayreti taşıdığı muhakkak. Ancak, iyi bir iletişim kurmak ve geliştirebilmek için etkin dinleme çok önemli. Etkin dinlemeyi engelleyen bazı engeller şu şekilde: 
  1. Konuşmaya aşırı değer vermek: ikna etme teknikleri, konuşma becerileri teknikleri gibi isimleri bir sürü kurs, kitap vs görmüşsünüzdür. Hepsi de iyi bir iletişim için iknanın ve dolayısıyla konuşmanın önemini ısrarla vurgularlar. Halbuki çok az insanın başarabildiği gibi, ikna edebilmekten ziyade dinleme becerisi kazanmak iletişim için daha önemli olabilir. 
  2. Bir konuda odaklanamamak; İnsan ortalama olarak dakikada 180 sözcük konuşurken, 300-500 sözcük dinleyebilmektedir. Bu durum dinleyinin dikkat dağınıklığı yaşamasına sebep olur. Dinleyen kişi arada oluşan boşluğu farkında olmadan doldurmaya başlar: hayaller dalar, günlük yapacağı şeyleri planlar, vs. Etkin bir dinleyici olmak için bu durumu bilmek faydalı olacaktır. Konuşanın söylediklerini zihnimizde anlamlandırmaya çalışırsak dikkat dağınıklığını daha aza indirme fırsatı yakalamış oluruz.
  3. Zihinsel yorgunluk: Bir kişiyi uzun süre dinlemek zihni yorabilir. Fiziksel veya ruhsal yorgun olduğunuz anlarda dinleme becerilerin zaafa uğrayacaktır. Etkin bir dinleyici olmak için fiziksel ve zihinsel olarak zinde olmak önemlidir.
  4. Klişelere Başvurmak: Dinlemenin önündeki engellerden biri de insanları klişeleştirmektir. İnsanları klişeleştirip söylediklerini önemsizleştirmek, söyleyeceği şeyler zaten belli algısına kapılmak etkin dinlememeyi engeller. Bilerek yahut bilmeyerek bir çok insan bu engele takılır. Konuşan kişinin farklı şeyler söyleyebileceğini göz ardı eder.ı
  5. Kişisel Duygu Yükünü Taşımak: Söylenen şeylerden duygusal olarak etkilenme durumudur. Olumlu ya da olumsuz duygular olabilir. Duyduğumuz kelimeler kişisel dünyamızla alakalı bir şeyleri çağrıştırabilir. Mesela, duyduğumuz bir isim bizi çocukluğumuza götürür, hüzünleniriz. Bu durumdan sonra söylenenleri kaçırmaya başlarız.
  6. Kendisiyle Meşgul olmak: Aşılması en zor engellerden biri budur. Kişinin kendiyle meşgul olması başka kişilerin söylediklerini anlamsız hale getirir. Kişinin bu durumu farketmesi ve değiştirmesi zor bir süreçtir. 

Yorumlar

  1. Aktif dinlenmeyi bu konuda biraz okumuş kültürlü insanlar bekliyor. Aslında diğerlerinin gerçekte dinlenmeleri de umurlarında değil gibi görünüyor. O sadece konuşsun içini boşaltsın. Ben bazı şeyleri biliyorum bakın demek ister gibi. Yoksa karşısındakinin de bir kaç kelam etmesine fırsat vermeli.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gerçek bir noktaya değinmişsiniz. İnsanlar anlaşılmaktan ziyade anlatmak gayreti içerisindeler...

      Sil
  2. dinlemeden konuşmak anlamadan yargılamak gibi bir kabiliyetimiz olmuş keşke bu yazı binlerce kişiye ulaşsaydı

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Şems güneş manasını ifade eden bir kelime. Arapça kökenli bir kelime.   Uzun zamandan beri kültür coğrafyamızda kullanılan isimlerimiz arasında yerini almış: Şems, Şemsi, Şemseddin vesaire. Şems ismi ile müsemma olan üç Şems var ki, bunlar tarih ve kültürümüzde yeni ufuklar açan şahsiyetler. Bu üç şahsiyetten Şems-i Tebrizi’yi Mevlana Celaleddin Rumi ile, Akşemseddin’i Sultan Fatih ile irtibatından biliriz. Fakat bir Şems daha vardır ki, O’nu bilenlerimizin sayısı azdır. Bu kişi Şemsi Sivasi Hazretleridir. Şu anda Sivas’ta medfun olup 4. Mehmed devrinde yaşadığı bilinmektedir. Bu yazıda Anadolu’nun üç Şems’i hakkında kısa bilgi verilecektir.   Şemsi Tebrizi Hazretleri Çoğumuzun Hz. Mevlana Celaleddin Rumi ile dostluğundan bildiği bir şahsiyet Şemsi Tebrizi hazretleri. Asıl ismi Mevlana Muhammed olan Şemsi Tebrizi hazretleri bugün İran hudutları içinde olan Tebriz’de dünyaya gelmiştir. Küçük yaşlardan itibaren din ilimlerinde gösterdiği kabiliyetle dikkat çekmiş,...

Dikkat! Derin Anlam İçerir

Yaklaşık iki senedir takip ettiğim bir facebook sayfası var: Pawel Kuczynski. Pawel Kuczynski bir çizer, bir sanatçı. Hicivsel çizimler yapıyor. Yaptığı çizimleri facebook sayfasında paylaşmaya devam ediyor. Sayfada birbirinden güzel, birbirinden anlamlı çizimler mevcut. Çizimlere hem hayran kalıyorum, hem de çizimler üzerinde derin derin düşünüyorum. Derin anlam içeren çizimler. Mükemmel tespitlere vesile olan bir gözlem yeteneği çizimlerde hissediliyor. Buyrun, çizimlere yakından bakın.

Yolgeçen Hanı Nerede?

Yolgeçen Hanı/Hasankeyf Günlük hayatta sürekli kullandığımız, anlamını tam anlamıyla bilmediğimiz/düşünmediğimiz bir tabir var: Yolgeçen hanı. Geleni gideni çok olan, sürekli misafiri olan yerler için kullandığımız bir tabir. Kimi zaman ‘ birader burası yol geçen hanı mı?’ şeklinde öfkemizi ifade ederken, kimi zaman ‘bizim mahallenin yolgeçen hanı burası, bu yoldan geçen buraya uğramadan gitmez’ şeklinde espirili bir dille kullandığımız tabir.  Anlamından dolayı kafelere, lokantalara özellikle de yol güzergahında bulunan tesislere verilen isimlerden biri.