Öğrenmeden Sonra Uyumak

Öğrenmeden hemen sonra uyumak sağlamlaştırmayı(bilginin kalıcı hafızaya kaydedilmesi, öğrenmenin pekiştirilmesi)  nasıl etkiler? Bu soruya cevap bulabilmek maksadıyla Steffan Gais ve meslektaşları tarafından 2006 yılında bir araştırma yapılır. Öğrenmeden hemen sonra uyumanın etkisini ölçmeyi amaçlayan çalışmada, lise öğrencilerinin 24 İngilizce-Almanca kelime çiftinden oluşan bir listeyi öğrenmeleri istenir. ‘Uyku grubu’ adı verilen birinci grup kelimeleri öğrendikten sonra 3 saat içinde uyurken; ‘uyanık grup’ adı verilen ikinci grup öğrendikten sonra uyumak için 10 saat geçmesini beklemiştir. Bu çalışma yapılırken günün saatini ve öğrenmeyi etkileyen diğer faktörleri kontrol edebilmek için farklı saatlerde uyuma alışkanlığı olan uyku grupları ve uyanık gruplar seçilmiştir. Kelime listelerinin çalışılmasından 24/36 saat sonra her iki gruptaki kişiler test edilmiştir. Testin sonucunda uyku grubundaki öğrencilerin uyanık gruba oranla daha fazla kelime hatırladığı, daha az kelime unuttuğu görülmüştür. Dolayısıyla öğrenmeden hemen sonra uymak sağlamlaştırmayı(bilginin pekiştirlmesi) olumlu etkilemektedir.


Çalışmanın sonucunda uyku grubunun kelime gruplarını unutma oranı 0.5 % iken, uyanık grubun unutma oranı 16 %’dır. Teste başlamadan önce her iki grupta uyumuş, yani iki grupta eşit oranda dinlenmiştir.

Not: Uykunun yukarda bahsedilen sağlamlaştırmayı nasıl sağladığı, uykudaki öğrenme sürecinin nasıl gerçekleştiği gibi konular üzerine çok sayıda araştırma yapılmıştır, yapılmaya devam etmektedir.

Kaynak: Bruce Goldstein, Bilişsel Psikoloji, Kaknüs Psikoloji


© Arif Öztürk

Yorumlar

  1. Bu tekniği uyguluyordum demekki doğruymuş :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilimsel dayanağını bilmesek de tecrübelerimiz doğru bir yöntem olduğunu gösteriyor:)

      Sil
  2. Kendimde de fark ettiğim bir durum bu.tesekkurler..

    YanıtlaSil
  3. Kelime ezberlemek için deniyecem bu tekniği. Ayrıca ders çalışmak için günün erken saatlerini seçiyorum, olumsuz etksi yoktur umarım.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Erken saatlerde zihin alıcılarının daha aktif olduğunu(iddialara göre normal diğer vakitlere göre 4 kat) biliyorum. Ama özellikle kelime ezberleri yaparken aralarda şekerleme yapmak olumlu etki sağlayabilir.

      Sil
  4. Ders çalışırken uyguladığım bir teknikti.Oldukça etkili. Emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  5. Uyurken öğrenme, uyurken kilo verme, uyurken hücre yenileme yaşasın uyku :))

    YanıtlaSil
  6. Ders çalışırken bende bu tekniği uyguluyordum.
    Yararlı bir yazı olmuş.
    Teşekkürler. .

    YanıtlaSil
  7. Okul zamanlarında faydasını farketmiştim 😊 Bilgilendirme için teşekkürler 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Birçok kişinin tecrübe ettiği bir durummuş demek ki :) Teşekkürler...

      Sil
  8. Ben de ara ara bu tekniği kullanıyorum.Güzel ve faydalı bir bilgiydi.Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  9. Biz küçükken kardeşlerimle duaları ezberlerdik.Annem o zaman "dersinizi yatmadan önce tekrar ederseniz,melekler uykuda öğretir" derdi.Daha sonra bunun bilimsel bir temelinin de olduğunu öğrenince çok şaşırmıştım :))
    Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bilimsel bilgiden çok önce dini ve tecrübi bilgi uykunun bu işlevini görmüş demek ki :)

      Sil
  10. Sanırım uyku gelmeden önce yapılacak.

    YanıtlaSil
  11. uykudan önce kelimeler öğrenmek zihinde kalıcı izler bırakıyor o zaman..şahsen bu tekniği hiç bilmiyordum,gerçekten çok ilginçmiş..🤔 aklıma pc'lerin çalışma mekanizmaları geldi nedense..😀 pc'ler hafızasına kaydettikleri her türlü içerikleri,elektrikler kesilse dahi unutmuyorlar..bunun gibi bişey olmuş..emeğinize sağlık.. 🙂

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Pc'lerin çalışma sistemi ile insan hafızası arasında benzerlikleri araştıran çalışmalar çok yapılmıştır. Hatta beynin çalışma sisteminden esinlenerek bilgisayarın bulunduğu, bilgisayar üzerinde yapılan araştırmalarla beynin ve hafızanın daha fazla keşfedildiği söyleniyor. Fakat şurası var ki, beynin ve hafızanın işlevleri bilgisayarın çalışma sistemlerinden çok daha geniş çapta.

      Sil
  12. okuldan gelince vurup kafayı yatıyorum malum enerjim kalmıyor. Ama farkında olmadan iyi bir şey yapıyormuşum demek ki. Emeğine sağlık Abi

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Kozalağın Hikayesi

Teknoloji Tembelleştirir mi?