Ana içeriğe atla

Leyla ile Mecnun'un İsmail Abi'si-İktibas#15


Bir insanı anlayabilmenin yolu o insanı anlamaktan geçiyor. Tanımak için ise sabır lazım. Sabır ve tahammül seviyemiz azaldığından olsa gerek insanları iyi tanıyamıyoruz. Tanımayınca da anlamak zor oluyor. Anlamak zor olunca da anlaşmak. Anlaşmazlıklarımız azaltmak için sabretmeye daha çok ihtiyacımız var belki de.

Leyla ile Mecnun dizisinin unutulmaz karakterlerinden biri, İsmail Abi. 'Her şey salla çayı demle hacı' repliği ile, iş görüşmeleri ile, eteri koklaması ile, ceketi ile hafızalarda yer tutuyor. İsmail Abi'yi anlatmak mümkün değil, kolay değil. Burak Aksak'ın kitabında bir iktibas ile İsmail Abi'yi yad etmek istedim bu hafta.

İsmail Abi biraz tuhaftır. Renkli kıyafetleri, patavatsızlıkları, sorun çözmeye çalışırken daha büyük sorunlara neden olması, konuşması oturuşu kalkışı yürüyüşü ne bileyim işte farklıdır yani. Dışarıdan baktığınızda yanınızda olmasını istemeyeceğiniz adamlardandır. Onu anlayabilmek için tanımanız, tanımak için de sabretmeniz lazım. Belki de İsmail Abi bu yüzden yalnızdır. Belki de bu yüzden girdiği hiçbir işte tutunamıyordur. Belki de bu yüzden her gün bu sahile inip denize doğru el sallıyordur. Çünkü kimse birbirini tanımak için sabretmiyor artık. Kimsenin kimseye ayıracak vakti yok. Oysa onu bir tanısanız, gözlerindeki hüznü bir görebilseniz. Kalbinde rengarenk çiçekler yetiştirir İsmail Abi. O çiçekler solmasın diye ağlayarak sulamak ister gibidir gözleri. Leyla İle Mecnun, Burak Aksak, saf-21.

2018 © Arif Öztürk

Yorumlar

  1. "Çünkü kimse birbirini tanımak için sabretmiyor artık. Kimsenin kimseye ayıracak vakti yok." Katılıyorum Arif. Her ne kadar bu insanları anlayamasam da, artık neredeyse genel tavır haline gelmesine çok üzülüyorum. Karakteri ne güzel tanıtmışsın. Aklına, emeğine sağlık. Sağlıcakla...

    YanıtlaSil
  2. Bırak tanımayı, her şey bir anda olup bitsin isteniyor. O yüzden YouTube, bloglardan daha çok takip ediliyor.

    YanıtlaSil
  3. Zaman ayirmiyoruz birbirimizi tanimaya da anlamaya da.

    YanıtlaSil
  4. Yalnızlık zor. Yalnız olmamak için iletişim şart, iletişim için birbirini anlamak şart, birbirimizi anlamak için sabır şart. Kaleminize sağlık çok güzeldi. 😊

    YanıtlaSil
  5. Guzel bir yazi olmus.
    -Ismail Abiii!!??!!
    -Hooop Mecnunn!!:)

    bitiriciforvet.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
  6. Güzel bir yazı olmuş emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Şems güneş manasını ifade eden bir kelime. Arapça kökenli bir kelime.   Uzun zamandan beri kültür coğrafyamızda kullanılan isimlerimiz arasında yerini almış: Şems, Şemsi, Şemseddin vesaire. Şems ismi ile müsemma olan üç Şems var ki, bunlar tarih ve kültürümüzde yeni ufuklar açan şahsiyetler. Bu üç şahsiyetten Şems-i Tebrizi’yi Mevlana Celaleddin Rumi ile, Akşemseddin’i Sultan Fatih ile irtibatından biliriz. Fakat bir Şems daha vardır ki, O’nu bilenlerimizin sayısı azdır. Bu kişi Şemsi Sivasi Hazretleridir. Şu anda Sivas’ta medfun olup 4. Mehmed devrinde yaşadığı bilinmektedir. Bu yazıda Anadolu’nun üç Şems’i hakkında kısa bilgi verilecektir.   Şemsi Tebrizi Hazretleri Çoğumuzun Hz. Mevlana Celaleddin Rumi ile dostluğundan bildiği bir şahsiyet Şemsi Tebrizi hazretleri. Asıl ismi Mevlana Muhammed olan Şemsi Tebrizi hazretleri bugün İran hudutları içinde olan Tebriz’de dünyaya gelmiştir. Küçük yaşlardan itibaren din ilimlerinde gösterdiği kabiliyetle dikkat çekmiş,...

Dikkat! Derin Anlam İçerir

Yaklaşık iki senedir takip ettiğim bir facebook sayfası var: Pawel Kuczynski. Pawel Kuczynski bir çizer, bir sanatçı. Hicivsel çizimler yapıyor. Yaptığı çizimleri facebook sayfasında paylaşmaya devam ediyor. Sayfada birbirinden güzel, birbirinden anlamlı çizimler mevcut. Çizimlere hem hayran kalıyorum, hem de çizimler üzerinde derin derin düşünüyorum. Derin anlam içeren çizimler. Mükemmel tespitlere vesile olan bir gözlem yeteneği çizimlerde hissediliyor. Buyrun, çizimlere yakından bakın.

Yolgeçen Hanı Nerede?

Yolgeçen Hanı/Hasankeyf Günlük hayatta sürekli kullandığımız, anlamını tam anlamıyla bilmediğimiz/düşünmediğimiz bir tabir var: Yolgeçen hanı. Geleni gideni çok olan, sürekli misafiri olan yerler için kullandığımız bir tabir. Kimi zaman ‘ birader burası yol geçen hanı mı?’ şeklinde öfkemizi ifade ederken, kimi zaman ‘bizim mahallenin yolgeçen hanı burası, bu yoldan geçen buraya uğramadan gitmez’ şeklinde espirili bir dille kullandığımız tabir.  Anlamından dolayı kafelere, lokantalara özellikle de yol güzergahında bulunan tesislere verilen isimlerden biri.