TavsiyeKitap: Üç Psikolojik Soru(8)

Üç Psikolojik Soru 
Kadir ÖZER 
Agora Kitaplığı 
270 sayfa
Arka kapaktan; 'Duygularımızın nedenleri nerededir? Duygu yaşayan birine bu soru yöneltildiğinde genelde bir başka kişiye işaret edilir. Üç Psikolojik Soru’da Kadir Özer üç temel soruyu işleyerek duygularımızı sahiplenmenin önemini vurguluyor. Değişmemek, değişmekten daha kolay göze alınan bir süreçtir. Değişmemek aynı kalmaktır. Değişmek ise, bireysel varoluşun zenginliklerini ve seçeneklerini yaşama geçirebilme cesaretidir. Duygularımız sahiplenerek, değişimin gücünü kendi bahçemizde hissederek yaşamımızı anlamlı kılmak bizim seçimimizdir.'

Kadir Özer’in ‘Ben Değeri Tiryakiliği’nden sonra okuduğum ikinci kitabı. Ben Değeri Tiryakiliği’nin aksine daha gündelik dilde bir kitap. Herkesin okuyabileceği, her kesime hitap edebilen bir anlatımı var. Muhtevası ve anlaşılır dili ile tavsiye edebileceğim bir kitap. Kitap içerisinde yer alan ‘Alıntı’, ‘Olay’ ve ‘Deney’ kısımları kitaba zenginlik katan unsurlardan. Tartışılan konunun daha anlaşılır olmasını ve okuyucunun deneyler ile farkındalık kazanmasını sağlıyor.
Kitap üç psikolojik soru(ne değişenilir, ne değişemez; ne olabilir, ne olamaz; ne ölçülebilir, ne ölçülemez?)çerçevesinde beş bölümden oluşuyor.
Birinci bölüm ‘Neyi Değiştirebilir, Neyi Değiştiremeyiz’ konusunu tartışıyor. Bu bölümde vurgulanan temel nokta, duygularımızın sebebinin olaylar değil, olaylara yüklediğimiz anlamlar ve yorumlar olduğu. Duygularımız ‘kendiiç bahçemizde ektiklerimizin bir sonucu iken ‘bir başkasının başkasının’ bahçesine ektiklerinin sonucu olarak görülmektedir. Mesela öfke duygusunun yaşandığı anda ‘O beni kızdırdı’ deriz. Halbuki gerçeği ‘Ona kızdım’ olmalıdır.
İkinci Bölüm ‘Düşünce Sürecinin Özellikleri’ni irdeliyor. Davranış ve duyguların gerisinde bir mantık akışı vardır. Bu mantık akışı kendi içinde tutarlı olmakla birlikte gerçekçi olmayabilir. Bu mantık akışı kişiyi otomatik pilota bağlar, olay, düşünce, duygu şeklinde devam eder. Mesela; Kimse bana yan bakamaz şeklinde bir mantığımız vardır. Birisi bize bakar.(Olay). Mantığımız otomatik olarak devreye girer(düşünce). Öfkeleniriz(Duygu). Yürüttüğümüz mantığın gerçekliğini sorgulamayı başarırsak duygularımız kontrol etmek kolaylaşır.
Üçüncü Bölüm ‘Hayali Dil’imizi tartışıyor. Duygu ve davranışlar üzerinde ‘hayallerle düşünme’nin etkileri vurgulanıyor.Bir olayı zihnimizde canlandırdığımız açı(Ben ve O bakış açısı), olayın büyüklüğü-küçüklüğü(Gözde büyütme), olayı canlı ve mat renklerle hayal etme, ışık düzeyi, olayı hareketli yada hareketsiz açılardan görmek duygu ve davranışlarımızı etkiliyor. Verilen deneyler ile bu etkilerin nasıl olduğunu gözlemek mümkün.
Dördüncü Bölüm, ‘Ne Olabilir, Ne Olamaz?’ sorusunu ışık tutan tartışma ve misallere yer veriyor. Hayatı Doğru-yanlış, haklı-haksız, olabilir-olamaz kutuplarına hapsetmek duygularımız ekiliyor. Mesela; kırmızı ışıkta geçilemez şeklinde kesin bir yargımız varsa kırmızı ışıkta geçen birini görünce öfke nöbetine tutuluruz. Ancak yargımız kırmızı ışıkta geçmek yanlıştır, ancak yanlış yapan insanlar her zaman olacaktır şeklinde düşünürsek öfke duygusu yaşamayız.
Beşinci Bölüm kişiliğimizin tartışıldığı bölüm: ‘Ne Değerlendirilebilir, Ne değerlendirilemez?’ Yazar ölçülebilir ve ölçülemez şeylere misaller verirken, gene uygulamalardan/deneylerden yararlanıyor. Esasında kişiliği ölçmenin tam manası ile mümkün olmadıı vurgusu yapılıyor.
Kitabın Özeti niteliğindeki son bölüm ise şiirlerden oluşuyor. Kitapta anlatılanların şiirselleştirilmiş hali güzel bir özet niteliğinde:
‘Dürüstlüğü önemsiyorum
Yalan söyledikçe, söylendikçe…
Başarıyla tanışıyorum
Yere düştükçe…’ (Sayfa-270)

Yorumlar

  1. "Dürüstlüğü önemsiyorum,Yalan söyledikçe, söylendikçe…Başarıyla tanışıyorum,Yere düştükçe…" ✔Bu söz bana "İnsan,hata yaptıkça ustalaşır.." sözünü hatırlattı..✔ Kitabı okumadım ama ilginçmiş..Elinize sağlık.. ✔😊

    YanıtlaSil
  2. Güzel bir kitapmış, yani yorumdan bunu anladım:) Ya da ilgimi çekeen konular olduğu için güzel buldum diyebilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Konular hemen herkese uygun diye düşünüyorum.
      Teşekkürler..

      Sil
  3. Hayatı Doğru-yanlış, haklı-haksız, olabilir-olamaz kutuplarına hapsetmek duygularımızı etkiliyor. Ben sanırım bunu yapıyorum Arif, ancak "yanlış yapan insanlar her zaman olacaktır şeklinde düşünürsek öfke duygusu yaşamayız." İşte böyle düşünebilirsem ancak kurtuluşum olacak hayatımdaki bir olaya dair. En iyisi kitabı alıp okumak. Çok teşekkürler tavsiyen için :) Sağlıcakla kal :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Ece Abla.Hayatı kutuplara ayırmak birçok anlamda yoruyor insanı.

      Sil
  4. Böyle kitaplar ilgimi çekiyor ama hiçbir zaman açıp okumuyorum. Daha çok kurgusal romanlar okuyorum ama bunları okumanın da vakti geldi sanırım çünkü değişmek istiyorum, hiç olmadığım kadar değişmek.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zaman zaman bu tür kitapları da okumak lazım bence :)

      Sil
  5. Olumlu bir degisim yasanacaksa zahmete deger diye düsünüyorum. Bazi temel özelliklerimiz sabit kalsa da hep bir degisim icinde degil miyiz? 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aynen öyle. Sürekli değişim içerisindeyiz!

      Sil
  6. Alışkanlıkların devam ettiği değişmeyen bir hayat, konforlu gibi görünürken aslında günden güne tüketiyor insanı.Değişim yeniliyor tazeliyor.Bunun nasıl yapılacağını anlatan eserleri önemsiyorum.Emeğinize sağlık ...

    YanıtlaSil
  7. Değişmeyen tek şey değişim sanırım..İnsan ne yaşarsa yaşasın sonuçta kendine dönüyor..Kitap içerik olarak bana çok hitap etti.Alıp okumayı düşünüyorum.Teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  8. Not aldım,okumalıyım bunu...

    YanıtlaSil
  9. Yazınıza bakarak hepimizin okuması gereken bir kitap diye düşündüm. Hep suçu başkalarına atıp, çoğunlukla duygularımızla hareket ettiğimiz ve öfkelendiğimiz bir gerçek.

    YanıtlaSil
  10. iyiymiş aklımda olsuuun :)

    YanıtlaSil
  11. Değişmektense, değişmemek evladır düşüncesi var bizde.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Maalesef, her konuda değişmemek taraftarıyız.

      Sil
  12. Özelikle son bir yıldır kendimce duygu, düşünce ve davranışlarımda kalıpların ötesindeki denge üzerinde yoğunlaştım. Kitap çok ilgimi çekti. Teşekkürler tanıtım için.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Duygu, düşünce ve davranış kalıpları üzerine odaklanan biri için faydalı olacağına şüphem yok.

      Sil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Kozalağın Hikayesi

Teknoloji Tembelleştirir mi?