Mutsuz Olmak - Wilhelm Schmid I KitapYorum(21)



Kitabı, Mutsuz Olmak başlığı, Bir Yüreklendirme alt başlığı ile internette gördüm. Kitabın ismini okuyunca blog dünyasına ilk adım attığım günler geldi aklıma. Hüzün ve Mutluluk hakkında yazdığım bir yazı ile internette yazmaya ilk adımımı atmıştım. Eskici Dergi adlı bir sitede yazdığım bu yazıdan sonra bir kaç yazı daha yazdım. Fakat sonra Eskici Dergi ekibi siteyi kapatacaklarını söylediler. Site kapandıktan sonra yazmaya kendimce devam ettim. Birkaç farklı site ve dergide birkaç yazıdan sonra nihayet blogger ile karşılaştım. Böylece blog dünyasına girmiş oldum. Kitabı bilhassa bu sebeple okumak istedim. Hüzün ve Mutluluk adlı yazımı daha sonra yetersiz bulduğum için çeşitli yazılarımın içine serpiştirdim. Nihayet bu yazıda yer alan ‘Bir gün ‘son’a ermesi kaçınılmaz hayatta; ‘Son’ludur hayata dair ne varsa.’ cümlesinden esinlenerek yazının ihtiva ettiği şeyleri Hayat isimli şiirsel paylaşımımda okuyucu ile buluşturdum. İlginizi çekerse Hayat isimli paylaşımıma tıklayın. Bu sebeplerle kitabı okuma isteği duyduğumu söyleyebilirim.

Özet ve Yorum

Kitap talihin mutluluk getirebildiği gibi mutsuzluklarla beraber gelebileceğini ifade ederek başlıyor kitaba. Bu sebeple mutluluk gibi mutsuzluğun da hayatın normal ve ayrılmaz parçası olduğunu vurguluyor. Mutsuzluğun normalliği kesin olan bir şey iken, modern insanın mutsuzluğu anormal görmesiyle sürekli mutlu olma çabası içinde olduğunu vurgulayan yazar; bu durumun modern insanda mutsuzluğa yol açtığını savunuyor. Bu çaba içinde modern insan sürekli tüketmeye, sürekli eğlenmeye gayret ediyor. Halbuki insan tüketmediği ve eğlenmediği vakitlerde de mutlu olabilir. Hayatı mutlu ve mutsuz yönleriyle kabul etmek, mutsuz olmanın normalliğini fark etmek insanı gerçekçi hale getirecektir. Bu da mutluluğun ya da mutsuzluğun yerinde yaşanmasını sağlayacaktır.
Yazar daha sonraki bölümlerde melankoli ve depresyon arasındaki farklara değiniyor. Melankolinin normal olduğunu, kişilik özelliği olduğunu vurgularken; melankoliyi depresyonlara eşdeğer tutanları eleştiriyor. Kitap temelde pozitif düşünmek, sürekli mutlu olmak yanılgısından kurtulup; gerçekçi düşünmeye, gerçekçi olmaya sevk ediyor okuyucuyu.

Neleri Sevdim

Oldukça kısa, basit ve bir çırpıda okunan bir kitap. Felsefi sorular kitabın temelini oluştursa da verdiği mesajın netliği ile felsefi tartışmalardan dolayı sıkılmıyorsunuz. Kitap mutsuz olanlara ve melankolik olanlara, ‘Anormal bir durum yok, sen normalsin.’ mesajı veriyor. Ayrıca bölüm başlarında yer alan çizimleri de sevdiğimi söyleyebilirim. 

Kitaptan İktibaslar
  • En sevdiğiniz yemeği fazla sık yerseniz, memnuniyetten ziyade bıkkınlığı teşvik edersiniz.Yani mutluluğun kimyası çok zorlanırsa insanı mutsuz eder.
  • Modern hayatın sunduğu imkanların çokluğu da mutsuz eder, çünkü hayat, bunların hepsini gerçekleştirecek kadar uzun değildir.
  • Mutluluğun trajedisi, modern mutluluk kavramının insanları sistematik olarak mutsuzluğa sürüklemesidir. 
  • Melankoli insanın varolmasının tarz ve biçimlerinden birisidir, ruhun bir oluş tarzıdır, insan varoluşunun asli bir unsurudur, bunu herhangi bir biçimde marazi sayamayız.
  • Hastalıksız sağlık, acısız haz, ölümsüz yaşam mümkün olmadığı için bir bütün halinde hepsi kabul edilmelidir.

Takipte Kalın! 

Yorumlar

  1. Ne güzel özetlemişsiniz kitabı Arif Bey. Alıntılar da çok güzeldi. Bize diyecek pek pek bir şey kalmadı. Emeğinize sağlık :))

    YanıtlaSil
  2. Sanki zorunda hissediyoruz kendimizi. Herkes mutlu da bir biz değilmişiz sanıyoruz galiba mutsuz olduğumuz zamanlarda. Herkes mutsuzsa sorun olmaz belki de. Yani mahallee baskısı var bu konuda:)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Mahalle baskısı durumu var gibi. Bilhassa sosyal medya aracılığı ile oluyor böyle bir baskı.

      Sil
  3. bilmiyordum saol okunurmuş not aldım :)

    YanıtlaSil
  4. ‘Anormal bir durum yok, sen normalsin.’ Bunu sevdim.

    Ayrıca bana göre belki de huzurla mutluluk kavramını karıştırıyoruz gibi.. Mutsuzlukta da huzurun varlığından söz edilebilir diye düşünüyorum.

    Ayrıca her şey zıttıyla kaimdir Bkz. Zâriyat Suresi 49.Ayet

    Selamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her şeyin zıttıyla kaim olduğu vurgusu kitapta da işlenen konulardan.

      Sil
  5. Kitabi not almistim daha once, tabii ki sira gelemedi 😊. Ben de yillarca orda burda yazdiktan sobra mutlulugu blogumda buldum. Kendi kendimizin patronuyuz bundan güzel ne var 😊

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Kitaplara sıranın gelmemesi durumu bende de oluyor :)

      Sil
  6. Hep pozitif olun diyenlere okutmak lazım bu yazıyı.

    YanıtlaSil
  7. Melankolik insan duyarlı olur.En azından biraz humanisttir

    YanıtlaSil
  8. Okumak istediğim Kitaplardan biri Sizin yazınızı okuyunca,okumayı çok ertelememekte karar verdim .Hayatın ta kendisi olan mutluluk kadar bazen mutsuzluğa da ihtiyacımız olduğunu düşünüyorum. Bu sayede mutluluğum değerini bilip mutsuzluk sonucuda biraz kendimizi irdelemiş oluruz.

    YanıtlaSil
  9. Ne güzel bir kitapmış,konusunu çok sevdim:) mutluluk kadar mutsuzluğu da öylece kabul etsek ve akışına bıraksak keşke..

    YanıtlaSil
  10. Kapitalizmi eleştirme zorunluluğu doğdu içimde. Tamamen tüketime yönlendirilen bir hayatımız var. Kazandığımızı harcadığımızda mutlu olacağımızı ve dünya da sadece tüketerek mutlu olabileceğimizi bilinç altımıza empoze eden bir düzen.

    Mutsuzken mutlu olanlara selamlar

    YanıtlaSil
  11. Mutsuz olanlara normalsin sorun yok mesajı veriyorsa tamamdır okurum ben bu kitabı.:) Daha önce okumamıştım. Teşekkürler bilgilendirdiğiniz için.

    YanıtlaSil
  12. Geçen yıl çok fazla kitap okurdum. Hatta yaşama açılan pencere sitesini kurup, istanbul izmir ve ankara da kitap bloggerları ve yazarlarla etkinlikler bile düzenledik. Yazınızı okuyunca ne kadar kitaplardan uzak kaldığımı tekrar fark ettim. Teşekkürler..
    Kitabın ‘Anormal bir durum yok, sen normalsin.’mesajını da çok beğendim

    YanıtlaSil
  13. Cebinde çok paran varsa mutlu olacak sanıyor çoğu insan kendini ? Yada çok parası olan hep mutludur !!! Bence yanlış sağlıklı bir şekilde nefes alabiliyorsan ve yanında sevdiklerin var ise mutlusundur...

    Aklıma geldi yeri de gelmişken yazmak istedim
    Kitabı not alıyorum okunacaklar listesine
    Teşekkür ederim güzel bir makale 👏🏻

    YanıtlaSil
  14. Ya amaa yaa ismi mutsuz olmak 😢
    Beni kitap kendine çekmiyor ki ismi görünce .
    Şaka bir yana internette bir resim görmüştüm. Yazarın birisi kitaplarını craft kağıtla paketleyip öyle satışa sunmuş . İnsanlar kapağına bakıp da ön yargılı olmasınlar diye.
    Şimdi ben de isme takıldım

    YanıtlaSil
  15. Kitabın verdiği mesajları sevdim. Galiba bizler yaşamımıza ilişkin "genel bir hoşnutluk hali" ni mutlulukla karıştırıyoruz. Mutluluk sürekli olamaz. Yaşamın genel akışı içinde bazi istisnai "mutlu anlar" var belki ama "daimi mutluluk" kavramına inanmıyorum. Sürekli eğlence, her an gülümseyen kişiler sürreel geliyor bana.
    Bir de mutluluk tacirleri türedi. Sürekli olarak "negatif insanlardan uzak durun", "sadece çok mutlu ve çok başarılı olanlarla görüşün" gibi tavsiyeler sonucu insanlar sürekli "çok pozitif" "çok mutlu" gözükme zorunluluğu hisseder oldu. Halbuki üstü örtülen, geçiştirilen, bastırılan mutsuzluklar daha farklı sorunlara yol açar. Paylaşımınız için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  16. "Anormal bir durum yok,sen normalsin'sevdim bu sözü. Kitabı not aldım,mutlaka okuyacağım. Paylaşım için teşekkürler

    YanıtlaSil
  17. çok güzel bir paylaşım olmuş..teşekkürler

    YanıtlaSil
  18. mutsuzlukta gerekli bazen mutluluğun kıymetini anlamak için

    YanıtlaSil
  19. Cok tesekkürler mutsuz anları olagan görüp kabul etmeye baslayınca gercekten bir basamak atlıyor insan :)

    YanıtlaSil
  20. almaya karar verdim. yazınız bunda çok etkili oldu :) teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  21. Sayfanıza ilk defa geliyoruz. Sayfanızı ve yazınızı begendık. Sizi de bekleriz

    YanıtlaSil
  22. Anlatımınız kitaba sıcaklık hissettirdi, notumu aldım, okuyacağım. Teşekkürler..

    YanıtlaSil
  23. Beğenilen bir kitapta buluşmak güzel bir duygu.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Bitmeyen Gece - Mitat Enç I KitapYorum(13)

Yolgeçen Hanı Nerede?