Ana içeriğe atla

7Gün7Bilgi- 7. Bölüm



  • Psikoloji/Sağlık


Bağımlılıklar temelde iki sebebi vardır: Haz alma ve acıdan kaçma. İnsanlar bir şeyler yaparak haz alacaklarını yahut acıdan kurtulacaklarını(geçici olarak) koşullanma yoluyla öğrenirler. Her türlü bağımlılığın temelinde bu iki sebebi görmek mümkündür.

  • Sağlık/Gıda

Ülkemizde bir senede 6 milyon ton kırmızı et tüketiliyor. Gene ülkemizde senede 3 milyon ton domuz eti üretiliyor. Helali Arama Stratejileri kitabı

  • Sağlık/Uyku

Yapılan bir araştırmaya göre güneş doğmadan önce uyanmak beyni olumlu etkiliyor. Güneş doğduktan sonra uyanan insanların beyninde hücreler arası sıvı birikmeleri oluşuyor. Bu durum zamanla beyin ödemine yol açabiliyor. Mustafa Ulusoy, Yakınlık kitabı

  • Tarih

Hindistan'ın İngiliz sömürgesi altında olduğu yıllarda İngilizler halktan birçok şey için vergi almaktadır. Bu vergilerden bir tanesi de tuvalet için uygulanmaktadır. Evlerinde tuvaleti olanlardan ayrıca vergi alınmaktadır.

  • Tarih/İslam/Hayvan Hakları

Peygamberimizden(sav) çok hadis rivayet eden zatlardan biri olan Ebu Hureyre(ra) kediyi incitmemek için yaptığı bir davranışla bilinir. Kedilere her zaman iyi davranan Ebu Hureyre(ra) bir gün otururken, hırkasının üzerinde kedi uyumaktadır. Ebu Hureyr'nin (ra) kalkması icap eder ve kediyi rahatsı etmek istemez.Şöyle bir çözüm bulur: Hırkanın birazını keserek kediyi rahatsız etmeden olduğu yerden kalkar. Bu sebeple kendisine Ebu Hureyre lakabı verilir. Ebu Hureyre: Kedilerin Babası.

  • Bir Söz

Kötülükler konuştukça artarken, iyilikler konuşulmadığı için azalır. Helali arama Stratejileri kitabından.

  • Kelime

Asalak: 1. Hayvan ve bitkinin dokularından beslenen, onu zayıflatan, parazit.
2. Başkasının sırtından geçinen

Yorumlar

  1. domuz eti miktarı çok şaşırttı beni ...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bu bilgi duyduğumda beni de şaşırtmıştı. O sebeple buraya dahil ettim. 'Ünlü firmanın ürünlerinde domuz eti çıktı' şeklindeki haberlerle açıklayabiliyorum ben durumu.

      Sil
  2. Müslüman ülkede üretilen domuz eti miktarı cidden içler acısı! :(

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel bilgiler. Özellikle iyiliğin konuşulması gerektiğine katılıyorum.

    YanıtlaSil
  4. ''Kötülükler konuştukça artarken, iyilikler konuşulmadığı için azalır.''İhtiyacımız var buna...

    YanıtlaSil
  5. Domuz eti gibi daha neler neler var müslüman bir ülkede olmaması gereken.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Saymakla işin içinden çıkılacak gibi değil...

      Sil
  6. Haklısınız. İyilikleri konuşan insanlar da var mutlaka. Fakat genel bakınca kötülükler daha fazla ön plana çıkıyor gibi.

    YanıtlaSil
  7. Iyilikleri ve güzellikleri de konusmali öne cikarmaliyiz.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Şems güneş manasını ifade eden bir kelime. Arapça kökenli bir kelime.   Uzun zamandan beri kültür coğrafyamızda kullanılan isimlerimiz arasında yerini almış: Şems, Şemsi, Şemseddin vesaire. Şems ismi ile müsemma olan üç Şems var ki, bunlar tarih ve kültürümüzde yeni ufuklar açan şahsiyetler. Bu üç şahsiyetten Şems-i Tebrizi’yi Mevlana Celaleddin Rumi ile, Akşemseddin’i Sultan Fatih ile irtibatından biliriz. Fakat bir Şems daha vardır ki, O’nu bilenlerimizin sayısı azdır. Bu kişi Şemsi Sivasi Hazretleridir. Şu anda Sivas’ta medfun olup 4. Mehmed devrinde yaşadığı bilinmektedir. Bu yazıda Anadolu’nun üç Şems’i hakkında kısa bilgi verilecektir.   Şemsi Tebrizi Hazretleri Çoğumuzun Hz. Mevlana Celaleddin Rumi ile dostluğundan bildiği bir şahsiyet Şemsi Tebrizi hazretleri. Asıl ismi Mevlana Muhammed olan Şemsi Tebrizi hazretleri bugün İran hudutları içinde olan Tebriz’de dünyaya gelmiştir. Küçük yaşlardan itibaren din ilimlerinde gösterdiği kabiliyetle dikkat çekmiş,...

Dikkat! Derin Anlam İçerir

Yaklaşık iki senedir takip ettiğim bir facebook sayfası var: Pawel Kuczynski. Pawel Kuczynski bir çizer, bir sanatçı. Hicivsel çizimler yapıyor. Yaptığı çizimleri facebook sayfasında paylaşmaya devam ediyor. Sayfada birbirinden güzel, birbirinden anlamlı çizimler mevcut. Çizimlere hem hayran kalıyorum, hem de çizimler üzerinde derin derin düşünüyorum. Derin anlam içeren çizimler. Mükemmel tespitlere vesile olan bir gözlem yeteneği çizimlerde hissediliyor. Buyrun, çizimlere yakından bakın.

Yolgeçen Hanı Nerede?

Yolgeçen Hanı/Hasankeyf Günlük hayatta sürekli kullandığımız, anlamını tam anlamıyla bilmediğimiz/düşünmediğimiz bir tabir var: Yolgeçen hanı. Geleni gideni çok olan, sürekli misafiri olan yerler için kullandığımız bir tabir. Kimi zaman ‘ birader burası yol geçen hanı mı?’ şeklinde öfkemizi ifade ederken, kimi zaman ‘bizim mahallenin yolgeçen hanı burası, bu yoldan geçen buraya uğramadan gitmez’ şeklinde espirili bir dille kullandığımız tabir.  Anlamından dolayı kafelere, lokantalara özellikle de yol güzergahında bulunan tesislere verilen isimlerden biri.