Dil Meselesine Dair-İtibas#39


Dil meselesi çok konuşuluyor, tartışılıyor. Tartışılmaya devam ediyor. Bu mesele hakkında çok büyük tartışma ve çalışmalar olmuş. Öyle ki, bu işlere nezaret eden Türk Dil Kurumu adında bir kurum mevcut. Yavuz Bülent Bakiler'in, Sözün Doğrusu kitabını okurken dil meselesi yeniden zihnimde canlandı. Kitaptan sevdiğim bir paragrafı sizinle paylaşıyorum. Dil meselesi üzerine yoğun gayretler gösteren Yavuz Bülent, Konfüçyüs'ten bir anektod paylaşıyor bizlerle.

Çin'in meşhur filozofu Konfüçyüs'e sormuşlar.:
'Ülkenizi yönetme imkanı size verilseydi, işe önce nereden başlardınız?'
Konfüçyüs tereddütsüz cevap vermiş:
'İşe önce dilimizi ele alarak başlardım. Çünkü dil bozul olursa düşündüklerimizi iyi anlatamayız. Düşündüklerimiz iyi anlatamazsak yapılmasını istediğimiz işler doğru dürüst yapılamaz, işler doğru dürüst yapılamazsa, adetler ve kültür bozulur. Adetler ve kültür bozulursa, adalet terazisi çalışmaz olur. Adalet terazisi çarpılırsa halk ümitsizliğe, korkuya kapılır. Ne yapacağını bilmez. Böyle bir halkı idare etmek çok zorlaşır.'

Takipte Kalın! 

Yorumlar

  1. Alıntı ne kadar güzel ve doğru.

    YanıtlaSil
  2. Merhabalar.
    Dil meselesi ile ilgili hazırlamış olduğunuz paylaşımınızı okudum ve çok beğendim. Çok önemli ve devamlı güncel tutulması ve hiç bir zaman gözardı edilmemesi gereken böyle önemli bir konuda bizleri bilgilendirmeye çalıştığınız için size müteşekkirim.

    Dilin toplum hayatındaki yeri ve önemlerinden biri de; milletin birlik ve bütünlüğünü sağlayan en güçlü bağdır. Demek ki bizim birlik ve bütünlüğümüzü sağlayan en güçlü bağlardan biri de dilmiş.
    Selam ve saygılarımla.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Recep Bey yorum için teşekkürler.
      Dil meselesi benim için önemli meselelerden. İfade ettiğiniz gibi, birlik ve beraberliğimiz için kuvvetli bağlardan.

      Sil
  3. dil ile ilgili sıkıntı var bizdeee. kelimeler ile ilgili. özellikle yabancı sözcüklerin çevirisi ile ilgili bir konsensus yok. tdk bir anlam buluyo akademisyenler başkaaa :)

    YanıtlaSil
  4. Yine nokta atışı yapmışsınız, tebrik ediyorum sizi :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Kozalağın Hikayesi

Teknoloji Tembelleştirir mi?