Sadako ve Bin Turna Kuşu - KitapYorum(33)




En çok da çocuklar oluyor savaşın kaybedeni. Hayata ve geleceğe dair umutları sönüyor. Bazen kısa sürse de savaşlar, nasıl gelip gittiği bilinmese de, hayatımızdan götürdükleri ile uzun seneler yankısı sürüyor.

Sadako'nun hikayeside böyle bir hikaye: Hiroşima'nın atom bombasıyla yıkıldığı günlerde Sadako henüz iki yaşındadır. Toprak, hava, su; şehirler, köyler; çocuk, genç, yaşlı insanlar atom bombasından etkilenir. Fakat Sadako'ya bir şey olmamıştır.

Neşeli, sportif, koşmayı seven bir öğrenci olarak Sadako ortaokula başlar. En önemli uğraşı koşmak, en büyük arzusu okul takımına seçilmektir. Bunu başarır da. Fakat, günün birinde koşarken aniden bayılıverir. Herkesten gizlemeye çalışsa da sürekli olmaya başlayan bu durum duyulur. Artık o bir lösemi hastasıdır. Atom bombasının seneler sonra bile insanları hasta ettiği bu olayla görülür.
Hikaye, bundan sonra başlar. Yatan herkesin ancak cenazesinin çıktığı hastaneye yatırılan Sadako burada umutsuz beklemektedir. Ziyarete gelen bir arkadaşı elinde bir kaç parça kağıt ile gelir. Sadako'ya bin turna kuşu efsanesini, yani kağıttan bin turna kuşu yapan kişinin ölümsüz olacağını anlatır. Elindeki kağıtlar da bunun içindir. Sadako, bu efsaneyle yeniden umutlanır. Kardeşlerinin, ailesinin, arkadaşlarının getirdiği kağıtlardan turna kuşu yapmaya başlar. Kardeşi de yaptığı kuşları yatağının tavanına asar. Günler böyle devam eder... Sadako 1000. turnaya ulaşamaz. Ondan geriye umut ve efsaneleşen turna kuşu hikayesi kalır.

Eleanor Coerr '2. Dünya Savaşını sona erdirmek amacıyla, ABD Hava Kuvvetleri tarafından Hiroşima'ya atom bombası atıldığında küçük kız bu şehirde yaşıyordu. Atom bombasının yaydığı radyasyon sonucu Sadako on yıl sonra öldü. 

Sadako'nun gösterdiği cesaret, onu Japon çocukların gözünde kahraman yaptı. Bu Sadako'nun hikayesi...' önsözüyle yazdığı hikayesinde Sadako'nun hayatını ve mücadelesini anlatıyor.


***
Kidega.com'un kampanyası dahilinde bu kitabın elime geçmesini bir tevafuk olarak görüyorum. Çünkü bu aralar origamiyle ilgileniyorum. Ve turna kuşu yapmayı da öğrendim. Yapılışı basit değil. 

Takipte Kalın! 

Yorumlar

  1. Bitirdiğimde, gözlerimde yaş doluydu.

    YanıtlaSil
  2. Beni çok etkilemişti bu kitap. Umut olmuş binlercesine Sadako...

    YanıtlaSil
  3. Hiroşima 2. dünya savaşında yaşanan bir çok acı olaydan sadece biridir ve yüz karasıdır.

    YanıtlaSil
  4. Gerçekte o hastahameyi ziyeret edenler hala kağıttan kuş yapıp oraya bırakıyor . Trt Belgeselde bunu görmüştüm .

    YanıtlaSil
  5. harika bir kitap olduğunu düşündüm, tavsiyen için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  6. Uzun zamandan beri aklımda olan kitaplardan...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Kozalağın Hikayesi

Teknoloji Tembelleştirir mi?