2 Kitap 1 VideoEğitim Serisi ile Dijital Dünyayı Anlamak

Dijitalizm dört bir yanımızı sarmış durumda. Süratle sımsıkı sarmalamaya devam ediyor. Teknoloji, internet, telefon hayatın vazgeçilmezleri arasında kendine yer edindi. Sosyal hayat, eğitim, finansal işlemler... aklımıza gelebilecek her şey teknolojiden nasibini aldı. Öyle ki, bebekler dijital bir dünyaya doğuyor. Özellikle Covid-19 salgınıyla da teknolojiyle olan bağımız kuvvetlendi. 
Faydaları ve zararlı yönleriyle tartışılmaya devam etse de dijitalizm hayatın vazgeçilmezleri arasına girdi. Bu yazıda size dijitalizmi daha iyi anlamanıza katkı sağlayacağını düşündüğüm iki kitabı ve bir video eğitim setini tanıtacağım.(Dijitalizmden bahis açmışken, dijital medyadan istifade edelim değil mi?)

Dijital Mahremiyet - Özel Hayatınız Ne Kadar Gizli

Birçok insan gerçek hayatta mahremiyete ve gizliliğe çeşitli derecelerde dikkat eder. Başkalarıyla paylaşacağı/paylaşmayacağı bilgiler vardır. Sanal dünyada ya da dijital ortamda mahremiyet olur mu? Burada hangi bilgileri paylaşırsınız? Kitap, özellikle dijital ortamda mahremiyeti tartışıyor. Kitap, telefonumuza indirdiğimiz uygulamaların topladığı veriler, sosyal medyada beğeni, yorum ve paylaşımlarımızın ne anlama geldiği gibi hususları düşünmenizi sağlıyor. Son bölümlerinde dijital dünyanın getirisi olan hastalıkları ve dijital mahremiyet için dikkat etmeniz gereken hususlar tartışılıyor.
Dijital Mahremiyetin önemini anlamak için bir video:


Kitap ayrıca, daha önce bir yazımda temas ettiğim İnsan ve Hayat Kitaplığı'ndan çıkma. https://arifozturkk.blogspot.com/2020/04/tavsiye-insan-ve-hayat-kitaplg.html
Kitabın tanıtım videosu da şurada:


Dijital Minimalizm - Cal Network

Cal Network tarafından kaleme alınan Dijital Minimalizm kitabından oldukça istifade ettiğimi söyleyerek tanıtıma başlamak istiyorum. Cal Metwork amaç-fayda analizi sonucunda teknolojiyi kullanmamızı öneriyor. Özellikle telefonumuzda bulunan çok sayıda uygulamayı bu süzgeçten geçirip, ekran bağımlılığından uzak kalmayı, ekranın zihin yorucu yapısından kurtulmayı tavsiye ediyor. Bunun için oldukça faydalı, uygulanabilir tavsiyelerle okurun karşısına çıkıyor.

Kitaptan istifade ile uyguladığım bazı hususları daha önce blogumda paylaşmıştım. İsterseniz ona da göz atabilirsiniz: https://arifozturkk.blogspot.com/2020/06/dijital-minimalizm.html


Dijital Rehberlik-Aileler Google İle İnterneti Güvenle Keşfediyor

İnternetin fayda ve zararları her mecrada tartışılan konular arasında. Özellikle çocukların teknoloji kullanımı sorgulanan bir durum. Buna karşılık son yılların çocukları teknolojinin içinde doğuyorlar. Bu sebeple aileler çocukları teknolojiden uzak tutmak hususunda zorluk yaşıyor. Aileler Google İle İnterneti Keşfediyor projesi kapsamında Dr. Özgür Bolat, ebeveynlere yönelik Dijital Rehber Olma konulu eğitim yapıyor. 
Google Türkiye youtube hesabında yayınlanan videolarda Özgür Bolat'ın en önemli görüşü şu: Çocuklar dijital bir dünyaya adım atıyorlar. Bu sebeple onları dijitalizmden uzaklaştırmak çok güç olacaktır. Onun yerine çocuklara doğru teknoloji kullanımını öğretmek önem kazanıyor. 
Çocuklar teknolojiyi nasıl kullanıyor? Tüketime mi odaklanıyorlar, yoksa üretime mi? Bu videolar sayesinde dijital rehber olmak için farkındalığınız artacak, çocuklarınıza üretim odaklı teknoloji kullanımında destek olabileceksiniz, diye düşünüyorum.
Projenin video kanalı şurada:



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

İlmi sima Nedir? Fizyonomi Nedir?

Kozalağın Hikayesi