Kasım'da Neler Okudum? 2017



İhtiyar Savaşçı: Kasım ayı okumalarım İhtiyar Savaşçı ile başladı. Cengiz Dağcı’nın Kırım’ı, Kırım’ın öksüzlüğünü, Kırım Türklerinin dramını anlattığı kitaplarından biri. Çok dramatik olsa da Cengiz Dağcı kitapları okumayı seviyorum. 2. Dünya Savaşı’ndan sonra Kırım’dan sürgüne gönderilen insanların acıklı hikayesi. Savaşçı yıllar süren savaşın sonunda köyüne gitmektedir. Yüreği neşe ile, yüreği umut ile doludur. Gece yarısı köyüne girdiği vakte kadar kadar neşesi sürecektir. Fakat köye girdiğinde neşenin yerini çaresizlik ve keder alır. Kurşuna dizilenler, asılanlar, sürgüne gitmesi için toplananlar… Köyü viraneye dönmüştür. Sürgüne gönderilecek çocukların yanında Melek Hanım ile karşılaşır. Köyde yetişkin olarak bir kendisi, bir Melek Hanım kalmıştır. Orta Asya’da, sürgünyerinde Melek Hanım ile evlenirler. Hayatta kalabilen çocukların hamisi olurlar.

Anahtar: Mustafa Necati Sepetçioğlu’nun Kilit kitabını ekim ayında okumuştum. O kitabın devamı olarak Anahtar kitabını okudum. İki kitabı da çok sevdim. Hatta şu an serinin üçüncü kitabı Kapı’yı bitirmek üzereyim. Kitap Selçuklu Sultanı Melikşah dönemini, Anadolu’nun Türkleşmeye başladığı devirleri, Kutalmış Oğlu Süleyman Şah’ın Anadolu’daki ilerleyişini roman şeklinde anlatıyor. Bu kitaplar ile tanışmam Cahil Okur'un kitap çekilişi vesilesi ile olmuştu. Ona da tekrar teşekkür ediyorum.

Kuş Bakışı Zeka: TÜZDER’den (Tüm Üstün Zekalılar Derneği) Tunahan Coşkun tarafından yazılan bir kitap. Zeka ve üstün zekalılar hakkında detaya inmeden kısa fakat doyurucu bilgiler mevcut. Zekanın dünü ve bugünü, zeka testleri, Selçuklu ve Osmanlı devrinde üstün zekalıların durumu, Türkiye’de üstün zekalılara yönelik çalışmalar, zekayı geliştirmek için yapılabilecekler, zeka oyunları ve daha fazlası hakkında kitapta güzel bilgiler bulacaksınız.

Hayat Apartmanı: Kitabın yazarı Mustafa Ulusoy. Yazarı üniversitede okurken bir hocamın tavsiyesi üzerine Aynalar Koridorunda Aşk kitabı ile tanımıştım. Kitabı çok sevdim ve yazarın diğer kitaplarını okudum. Yeni çıkanlar listesinde Hayat Apartmanı’nı görünce hemen aldım. Kitap emekli matematik öğretmeni Mualla Hanım’ın ölüm anını anlatıyor. Mualla Hanımın son vakitleri ve bu bir vakit içerisinde hayatına giren insanların hayatları, Mualla Hanım can çekişirken aynı vakitlerde başka yerde başka hayatların durumu anlatılıyor.

İnsan ve Hayat Dergisi(Kasım sayısı): Takip ettiğim bir süreli yayın. Bu ayki ana teması Anadolu’nun Ayaklı Kütüphaneleri idi. İlgiyle okudum. Daha önce Osmanlı ve Cumhuriyet Devrinden ayaklı kütüphaneleri derginin daha önceki sayılarında okumuştum. Bu sayı Anadolunun muhtelif yerlerinde kitap ile iç içe ömür süren insanları ön plana çıkarıyor. Sağlıklı beslenme ve tavuk, Taş Devri tanımlamasına farklı bir bakış ve daha fazlasını ilgiyle okudum.





Yorumlar

  1. Hepsi de çok güzel kitaplar, ençok Hayat Apartmanı'nı merak ettim. Ne iyi yapıyorsun bolbol okuyarak. Sağlıcakla kal. :)

    YanıtlaSil
  2. Hani hep denir ya; günde en az bir gazete, haftada bir dergi, ayda bir kitap diye. Siz daha fazlasını yapmışsınız. Ne mutlu. Tebrik ederim :))

    Aralık ayı listenizi merak ediyorum :))

    YanıtlaSil
  3. Şu sıralar benim de eskiden okuduğum kitapları yeniden okuma dönemim. Önceki yıllarla şimdiki görüş açımın farklılıkları hoşuma gidiyor. Sizin okuduğunuz kitaplarda ilginç görünüyor. Keyifli okumalar:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazen bende yapıyorum aynı şeyi: Uzun bir aradan sonra aynı cümleler farklı yerlere götürebiliyor insanı. Teşekkürler..

      Sil
  4. Cengiz Dağcı da tıpkı Aytmatov gibi o bölge insanlarının sorunlarını çok güzel işliyor romanlarında.

    Ne güzel okumayı seven bir insansınız, bol bol okumalı günler diliyorum :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her ikisini de okumayı seviyorum. Teşekkürler :)

      Sil
  5. Okuduğunuz kitapların hepside çok güzel.Özetleri için teşekkürler 😊

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

İlmi sima Nedir? Fizyonomi Nedir?

Kozalağın Hikayesi