2018'de Okuduğum En İyi 10 Kitap


Zihin Haritaları - Tony Buzan

TavsiyeKitap: Zihin Haritaları(8) başlıklı yazımda kitap hakkında açıklamalar yapmıştım. Bilgileri akılda tutma, organize etme, yeni öğrenilenlerle bağdaştırma gibi konularda rehberlik eden bir kitap. Zihin haritalarını uygulamaya başladım ve bu konuda ilerleme kaydediyorum. Bu bakımdan 2018'in faydalı kitaplarından biri oldu. Ayrıca ilk yaptığım zihin haritalarından bazılarını Haritalama Uygulamaları başlıklı yazımda paylaşmıştım.

Üç Psikolojik Soru - A. Kadir Özer

TavsiyeKitap: Üç Psikolojik Soru(7)başlıklı yazımda bu kitabı değerlendirmiştim. Kendini keşfetmek, duygu, düşünce ve davranış dünyasında yolculuk yapmak isteyenler için ideal bir kitap. İçindeki uygulama ve deneylerde kitaba güzellik katmış.

Sizi Medyanın Elinden Kurtaracak Kitap

Sinema, televizyon, gazete, reklamlar ve daha fazlası. Medyanın amacı, etkileri, zararları gibi alanlarda muhtelif zamanlarda yazılan yazılardan oluşuyor kitap. Yazılar İnsan ve Hayat Dergisi’nin muhtelif sayılarından derlenmiş. Bilhassa reklamların analiz edildiği yazılar ile, TV’siz Evler sloganının işlendiği bölümler ziyadesiyle dikkatimi çekti. Uzman kişilerden alınan iktibaslar da kitaba güzellik katmış. Medyanın olumsuzluklarından az etkilenmenizi sağlayacak bilgiler ile bezeli iddialı bir kitap.

Mucize

Kitabı ve filmini daha önce blogumda değerlendirmiştim. İsterseniz Mucize I KitapYorum(19) başlıklı yazımı ve Film Tavsiyesi: Mucize başlıklı yazımı okuyabilirsiniz. Yüzünde doğuştan şekil bozukluğu olan Aggue’nin okula başlaması etrafında olaylar gelişiyor. Farklı kişilerin penceresinden yorumlanan aynı olaylar empatinin önemini gözler önüne seriyor. Bu kitabı okuduktan sonra daha fazla empati için 'Mucize ve Ben' kitabını da okumanızı tavsiye ederim. 

İlk Öğretmenim

Cengiz Aytmatov’un hüzünlü hikayelerinden biri. Az buçuk bildiği okuma yazması ile yoğun mücadeleler vererek çocuklara okuma yazma öğreten Duyşan’ın acıklı hikayesi. Okuma yazmayı eksik öğretse de eğitim aşkını ve azmini kazandırdığı öğrencileri var. Hikayeyi okurken insanın yüreği hüzünle doluyor.

Ayaklı Kütüphaneler

Kitap Osmanlı’nın  son devrinde, Cumhuriyetin ilk çeyrek asrında yaşayan kitap dostlarının hayatına ışık tutuyor. Birbirinden tatlı anektodlar ile kitap ve kütüphane tutkunlarının hayat serüvenini büyük bir hazla okudum. Bahsi geçen kitapla alakalı TavsiyeKitap: Ayaklı Kütüphaneler(5) adlı yazımı okuyabilirsiniz.

Eğitimin ABÇ’si - İdris Eren

Eğitimi anne, baba ve çocuk penceresinden ele alan bir kitap. Severek okudum. Ziyadesiyle istifade ettiğimi düşünüyorum. Çocuklara harfleri, rakamları öğretmenin yanı sıra sabretmeyi, azmetmeyi öğretmenin ehemmiyetini vurguluyor. Anne-babalar ve eğitimcilere tavsiye edilir.

Osmancık-Tarık Buğra

Kayı boyunun beylikten devlete geçişinin, Osmancık'ın Osman Bey oluşunun hikayesi anlatılıyor romanda.  O dönemin tarihi ve kültürel özelliklerini iyi yansıttığını düşünüyorum.

Beyhude Ömrüm

Mustafa Kutlu'nun kaleminden bir ömrün panaroması. Aynı zamanda köyden şehre göçüşün getirdiği umut ile geride bıraktığı hüzün satırlar arasına çekiyor okuyucuyu. Beni toprağa olan sevdanın yerini zenginlik hayallerinin aldığı günlere götürdüğü için çok sevdim kitabı.

Mutsuz Olmak

Mutsuz Olmak - Wilhelm Schmid I KitapYorum(21) başlıklı yazımda kitap hakkında düşüncelerimi paylaşmıştım. Kitabın temel vurgusu -benim de en sevdiğim nokta- mutsuzluğun normal olduğu vurgusu. Mutsuz insanlara verdiği 'sen normalsin' mesajı ile gönlümde yer eden kitaplardan. 

2018'de okuduğum tüm kitaplar için tıklayın: Kitap Listesi 

Yorumlar

  1. Cengiz aytmatovun dünya edebiyatındaki çok farklı buluyorum.Okuyup tavsiye ettiğiniz kitabını okudum.Hayat dolu.
    Diğer tanıtımlar içinde teşekkürler mutlu yillar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hakikaten Cengiz Aytmatov'un farklı bir yeri var dünya edebiyatında.

      Sil
  2. Tavsiyeler için teseteşe ederim. Mucize filminin kitabı olduğunu bilmiyordum. Okumuş olduğum "Aşkın 7 hali - Sinan Yağmur" kitabını size tavsiye ederim... Selam ve Dua ile...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sinan Yağmur'un bu kitabını okumadım. Tavsiye için teşekkürler :)

      Sil
  3. Beyhude Ömrüm, severek, hüzünlenerek iki defa okuduğum, iki defa daha okuyacağım bir kitap.

    YanıtlaSil
  4. Güzel kitaplar... 2019'da daha güzelleriyle karşılaşmak dileğiyle...

    YanıtlaSil
  5. Merhabalar.
    İyisiyle, kötüsüyle bir yılı daha geride bırakmanın hüznünü, yeni bir yıla kavuşmanın da sevincini birlikte yaşadığımız bu yılın son gününden insan çok etkileniyor. Ve haliyle bir yılın muhasebesini yapıyor. Bence siz 2018 yılını en iyi değerlendiren ve bu yıldan en kazançlı çıkanlardansınız. Neden mi? Siz en azından kitaplar okuyarak bu yılı değerlendirdiniz. Ben ise doğru dürüst bir kitabı bile okuyarak bitiremedim. Okumaya başladığım üç kitabım var, üçü de yarım kaldı. Ben okurken altını çize çize okuyorum. Bir okuduğum yeri bir daha okuyorum. Daha doğrusu ben bir kitap okuma özürlüyüm. Ama yine de en azından okuma istek ve azmini hala içimde muhafaza ediyorum.

    2018 yılında okuduğunuz en iyi 10 kitabınıza şöyle bir göz attım. Sizi kutlarım.
    Yeni yılda umutlarınız gerçek, mutluluklarınız sonsuz olsun. Mutlu yıllar...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhabalar,
      İyi dilekleriniz için teşekkürler :) Kitap okuma açısından güzel bir sene geçirdiğimi söyleyebilirim. Fakat bir sene hayatın çeşitli yönleriyle hüzünlü, mutlu, öfkeli vb. şekillerde geçip gidiyor. Önemli olan bütün duygularımızla, eksik ve fazlalarımızla hayata tutunabilmek :)

      Sil
  6. Listelik kitaplar, en çok ilgimi çekense TV siz evler oldu:) Bu konu ilgimi çeker..


    YanıtlaSil
  7. Bu da yorum kutusunun altına iliştirilmiş 'sözler' kısmına:

    Adem sirette gizli o vakit

    Selamlar

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. Bu sözü de ekleyeceğim o bölüme :)

      Sil
  8. Tarık Buğra- Osmancık çok güzel bir kitap. Daha önce okudum ama yeniden okumayı planlıyorum. Diğer kitapları da notlarım arasına aldım. Teşekkürler bu güzel liste için :)

    YanıtlaSil
  9. Osmancık deyince aklıma altıgen şadırvan geliyor. Metehan'la bir yarışma için on tane falan kitap okumuştuk. Yarışmada Osmancık ile ilgili sorulardan biri buydu. Hâlâ o saçma soruların o kitapları okumakla ne alâkası olduğunu anlamış değilim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bazı şeyleri birlikte hatılamaya yatkın zihnimiz. Bazı şeyler diğer bazı şeyleri çağrıştırıyor :)

      Sil
  10. Çok güzel kitaplar önermişsiniz. Özellikle Mucize filmi ve kitabı çok başarılı. Umarım bu yıl hepsini okuma şansım olur. Emeğinize sağlık :)

    YanıtlaSil
  11. Bir birinden dikkat çekici içerikler bulunuyor güzel bir özetle kaleme almışsınız başarılar.

    YanıtlaSil
  12. merhabalar blogunuzu takipe aldım bende beklerim :)

    YanıtlaSil
  13. Beyhude Ömrüm, Ayaklı Kütüphaneler ve Osmancık benim tarzım.

    YanıtlaSil
  14. "Zihin Haritaları"nı halen okumadım ama okumak isterim..Çok değerli kitaplar okuyorsunuz..✔😊

    YanıtlaSil
  15. Zihin haritalarini not almistim medya ile ilgili olani da merak ettim 😊

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Kozalağın Hikayesi

Teknoloji Tembelleştirir mi?