Ana içeriğe atla

Mart Ayında Okuduklarım-2019


Dört Halifenin Menkıbeleri - Şemseddin Sivasi

Anadolu’nun Üç Şemsi’nden biri olan Şemseddin Sivasi Hazretleri tarafından kaleme alınan kitap, dört halifenin hayatından menkıbeler sunuyor. Dört büyük halife, ehli beyt, cennetle müjdelenen sahabeler gibi konularda menkıbelerden oluşan kitap bilhassa dört büyük halifenin Peygamberimiz nazarındaki kıymeti gözler önüne seriyor.

Sosyal Beceri Eğitimi - Hasan Bacanlı

Psikolojik Danışma ve Rehberlik alanıyla alakalı okuduğum kitaplardan biri. Alanda çalışanlara hitap eden bir kitap.

Çocuk Eğitiminde Doğru Bilinen Yanlışlar - Adem Güneş

Daha önceki bir yazımda kitap hakkında yorumlarımı yazmıştım: TavsiyeKitap: Doğru Bilinen Yanlışlar(9) Çocuk eğitimi noktasında temel noktalara temas eden kitap bilhassa anne-babalara hitap ediyor. Anne-baba adayları da kitaptan ziyadesiyle istifade edebilir. 

Tarihin Satır Aralarından

Kitap isminden anlaşıldığı üzere Tarihin Satır Aralarında kalmış anektodları okuyucu ile buluşturuyor.  Bir yazıda Niğde’nin bir köyünde kurulan vakfın, kışın aç kalan yabani hayvanlara yiyecek sağlamak amacıyla kurulduğunu okurken; bir başka yazıda El Cezeri’nin yaptığı abdest alma makinesini göreceksiniz. Tarihten kısa kısa kesitler okumayı sevenler için ideal.

Helali Arama Stratejileri

İnsan ve Hayat Kitaplığı’nın belki de en mühim kitabı. Baskıları hızla tükenen kitap; gelişimi hızla artan gıda endüstrisindeki süreci ele alıyor. Ekmekten, çikolataya; tavuktan, bulyona; kırmızı etten çiğ köfteye ve daha fazlasına uzanan bir yolda helal ve haram süreçleri elekten geçiriliyor. Domuz eti kullanımı, çikolata vb. ürünlere katılan koruyucu katkı maddelerinin muhtevası, una katılan kıl benzeri maddeler değerlendiriliyor. Helal ve sağlıklı gıdaya öncelik verenlere rehber bir kitap. 

Küçük Prensin Peşinde - Hasan Bacanlı

Kitap Küçük Prens’te eksik kalan noktaları tamam ediyor. Küçük Prens'in Peşinde I KitapYorum(22) isimli yazıda ifade ettiğim üzere Küçük Prens’i sevenlerin bu kitabıda seveceğini düşünüyorum. 

Yorumlar

  1. Mart ayını çok verimli geçirmişsiniz tebrikler.

    YanıtlaSil
  2. Tavsiyeler için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  3. Çok güzel kitaplar okumuşsunuz, birçoğunu not aldım. Teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  4. Tarihin Satır Aralarından ilgimi çekti. Tebrikler, Mart ayını dolu dolu geçirmişsiniz.

    YanıtlaSil
  5. Nisan da da bol okumalar dilerim 😊

    YanıtlaSil
  6. ben bu yıl daha bu kadar kitap okumadım bravo valla :)

    YanıtlaSil
  7. En büyük eksikliğim okumamak sanırım. Siz baya bolca okumuşsunuz geçtiğimiz ayda.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Şems güneş manasını ifade eden bir kelime. Arapça kökenli bir kelime.   Uzun zamandan beri kültür coğrafyamızda kullanılan isimlerimiz arasında yerini almış: Şems, Şemsi, Şemseddin vesaire. Şems ismi ile müsemma olan üç Şems var ki, bunlar tarih ve kültürümüzde yeni ufuklar açan şahsiyetler. Bu üç şahsiyetten Şems-i Tebrizi’yi Mevlana Celaleddin Rumi ile, Akşemseddin’i Sultan Fatih ile irtibatından biliriz. Fakat bir Şems daha vardır ki, O’nu bilenlerimizin sayısı azdır. Bu kişi Şemsi Sivasi Hazretleridir. Şu anda Sivas’ta medfun olup 4. Mehmed devrinde yaşadığı bilinmektedir. Bu yazıda Anadolu’nun üç Şems’i hakkında kısa bilgi verilecektir.   Şemsi Tebrizi Hazretleri Çoğumuzun Hz. Mevlana Celaleddin Rumi ile dostluğundan bildiği bir şahsiyet Şemsi Tebrizi hazretleri. Asıl ismi Mevlana Muhammed olan Şemsi Tebrizi hazretleri bugün İran hudutları içinde olan Tebriz’de dünyaya gelmiştir. Küçük yaşlardan itibaren din ilimlerinde gösterdiği kabiliyetle dikkat çekmiş,...

Dikkat! Derin Anlam İçerir

Yaklaşık iki senedir takip ettiğim bir facebook sayfası var: Pawel Kuczynski. Pawel Kuczynski bir çizer, bir sanatçı. Hicivsel çizimler yapıyor. Yaptığı çizimleri facebook sayfasında paylaşmaya devam ediyor. Sayfada birbirinden güzel, birbirinden anlamlı çizimler mevcut. Çizimlere hem hayran kalıyorum, hem de çizimler üzerinde derin derin düşünüyorum. Derin anlam içeren çizimler. Mükemmel tespitlere vesile olan bir gözlem yeteneği çizimlerde hissediliyor. Buyrun, çizimlere yakından bakın.

Yolgeçen Hanı Nerede?

Yolgeçen Hanı/Hasankeyf Günlük hayatta sürekli kullandığımız, anlamını tam anlamıyla bilmediğimiz/düşünmediğimiz bir tabir var: Yolgeçen hanı. Geleni gideni çok olan, sürekli misafiri olan yerler için kullandığımız bir tabir. Kimi zaman ‘ birader burası yol geçen hanı mı?’ şeklinde öfkemizi ifade ederken, kimi zaman ‘bizim mahallenin yolgeçen hanı burası, bu yoldan geçen buraya uğramadan gitmez’ şeklinde espirili bir dille kullandığımız tabir.  Anlamından dolayı kafelere, lokantalara özellikle de yol güzergahında bulunan tesislere verilen isimlerden biri.