Ana içeriğe atla

Zamanı Yönetmek ve Motive Olmak İçin Bir Teknik: Kanban Tekniği


Yapılacak o kadar iş var. Fakat o işleri yapmak için gayret ve motivasyon lazım. Birçok insan bir işe başlarken gayretli ve iştahlı oluyor. En azından bizim memleketin insanı böyle. Ders çalışması gereken öğrenciden tutun, sorumluları biriktikçe biriken bir iş insanına kadar büyük çoğunluğumuz böyle bir durum içine düşüyoruz. Türk gibi başla, Alman gibi bitir sözü, bizim bu özelliğimizi vurguluyor. 

Ertelemek, can sıkıntısı ve özellikle de ne yapacağını bilememe durumu işe gayretle başlasak dahi devamını getirmemize engel oluyor. Hep yarına erteliyoruz, yarınların sonu gelmiyor. Başlamak istiyoruz, nereden başlasak diye düşünürken motivasyonumuz kayboluyor. 

İşte, bu durumları ortadan kaldırmak için bir teknik var: Kanban tekniği. İlk olarak Japonya'da bir fabrika yöneticisinin performansı artırmak için böyle bir tekniği kullandığı iddia ediliyor. Bu fabrikanın dünyanın önde gelen araba firmalarından biri olduğunu da söyleyenler var. Bunlar tekniğin çıkışında etkili olsa da bizim için önemli olan tekniğin uygulanışı ve bize sağlayacağı faydalar. 

Tekniğin temel mantığı yapılacakları yazıya dökmek, somutlaştırmak ve göz önünde bulundurmak. Öncelikle levha, pano benzeri bir şeye ihtiyacınız var. Bu bir kağıt da olabilir. Çizdiğiniz iki çizgi ile kağıdı kağıdı üç eşit parçaya bölüyorsunuz: Yapılacaklar(Yapacaklarım), Yapılıyor(Yapıyorum), Tamamlandı(Yaptım). İşte başlıklarımız da hazır. Şimdi yapacağınız işleri yapılacaklar sütununa yazabilirsiniz. Bunu post itlerle yapabilirsiniz. Böylece görevleri sütunlarda taşımak kolaylaşıyor. Bir işe başladığınızda onu 'Yapılıyor' kısmına taşıyor, görev tamamlanınca post iti 'Tamamlandı' kısmına başlıyorsunuz. Motivasyonu etkileyen kısım da işte burası. 'Tamamlandı' kısmına taşıdığınız her görevi beyniniz ödül olarak algılayacağı için motivasyonunuz da artacak. Ayrıca yapmanız gerekenler somut ve görsel halde göreceğiniz için yapılması daha kolay olacak. 

Kanban Tekniği buradaki karmaşık görevlerin, yukarıdaki görselde olduğu gibi sistemli olmasını sağlar.

Kanban Tekniği için mobil ve masaüstünde kullanabileceğiniz çeşitli uygulamalar mevcut. Bunlardan biri de Tirello uygulaması.

Tirello Uygulaması Deneyimim

Tirello, mobil ve masaüstü cihazlarınızda senkronize kullanabileceğiniz bir kanban tekniği uygulaması. Uygulama üzerinde çok sayıda hazır şablondan yararlanabileceğiniz gibi, görsellerle destekleyebileceğiniz şablonu kendiniz de oluşturabilirsiniz. Kullanımı oldukça basit ve kolay. Atadığınız görevleri, alt gruplara ayırabilir, son bitiş tarihi ekleyebilirsiniz. Uygulamanın bir güzel tarafı da şu: android cihazlarda ana ekrana widget ekleyebiliyorsunuz. İstediğiniz liste gözünüzün önünde duruyor. Ayrıca tarihi yaklaşan görevler için bildirim seçeneği de bulunuyor. Tirello'nun işbirliği içinde çalışmayı kolaylaştırdığını, aynı göreve farklı kişileri ortak olarak ekleyebildiğinizi ve birlikte görevleri takip edebildiğinizi de ilave edelim.

Uygulama bana oldukça fayda sağladı. Bazı hususlarda yaşadığım erteleme alışkanlığımı değiştirdim. Son olarak başka mobil ve masaüstü uygulamalar da var. Tirello'yu birkaç ay kullandım.Ve oldukça faydasını gördüm. Fakat Dijital Minimalizm yazımda belirttiğim üzere ekranda geçirdiğim süreyi azaltma hedefim doğrultusunda Tirello'yu kullanmaktan vazgeçtim. Artık kanban tekniğini ajandam üzerinden uyguluyorum. Her ay için yapılacak işleri önem sırasına göre yapılacaklar kısmına yazıyorum. Sonra başlıyorum uygulamaya. Tamamlandı kısmına taşınan ilk görev ile diğer görevleri yapma motivasyonum artıyor.

İster Tirello üzerinden ister başka bir uygulama ya da pano üzerinden Kanban Tekniği'ni uygulayın. Dikkat etmeniz gereken en önemli nokta, aynı anda tek iş kuralını önemsemek olacaktır. 


Yorumlar

  1. Bu aralar sanırım buna çok ihtiyacım var. Teşekkürler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Özellikle uzaktan eğitim ve çalışma sürecinde faydalı olacaktır.

      Sil
  2. Güzel bir teknik. Toyota' da kullanılan bir yöntemdi.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Şems güneş manasını ifade eden bir kelime. Arapça kökenli bir kelime.   Uzun zamandan beri kültür coğrafyamızda kullanılan isimlerimiz arasında yerini almış: Şems, Şemsi, Şemseddin vesaire. Şems ismi ile müsemma olan üç Şems var ki, bunlar tarih ve kültürümüzde yeni ufuklar açan şahsiyetler. Bu üç şahsiyetten Şems-i Tebrizi’yi Mevlana Celaleddin Rumi ile, Akşemseddin’i Sultan Fatih ile irtibatından biliriz. Fakat bir Şems daha vardır ki, O’nu bilenlerimizin sayısı azdır. Bu kişi Şemsi Sivasi Hazretleridir. Şu anda Sivas’ta medfun olup 4. Mehmed devrinde yaşadığı bilinmektedir. Bu yazıda Anadolu’nun üç Şems’i hakkında kısa bilgi verilecektir.   Şemsi Tebrizi Hazretleri Çoğumuzun Hz. Mevlana Celaleddin Rumi ile dostluğundan bildiği bir şahsiyet Şemsi Tebrizi hazretleri. Asıl ismi Mevlana Muhammed olan Şemsi Tebrizi hazretleri bugün İran hudutları içinde olan Tebriz’de dünyaya gelmiştir. Küçük yaşlardan itibaren din ilimlerinde gösterdiği kabiliyetle dikkat çekmiş,...

Dikkat! Derin Anlam İçerir

Yaklaşık iki senedir takip ettiğim bir facebook sayfası var: Pawel Kuczynski. Pawel Kuczynski bir çizer, bir sanatçı. Hicivsel çizimler yapıyor. Yaptığı çizimleri facebook sayfasında paylaşmaya devam ediyor. Sayfada birbirinden güzel, birbirinden anlamlı çizimler mevcut. Çizimlere hem hayran kalıyorum, hem de çizimler üzerinde derin derin düşünüyorum. Derin anlam içeren çizimler. Mükemmel tespitlere vesile olan bir gözlem yeteneği çizimlerde hissediliyor. Buyrun, çizimlere yakından bakın.

Yolgeçen Hanı Nerede?

Yolgeçen Hanı/Hasankeyf Günlük hayatta sürekli kullandığımız, anlamını tam anlamıyla bilmediğimiz/düşünmediğimiz bir tabir var: Yolgeçen hanı. Geleni gideni çok olan, sürekli misafiri olan yerler için kullandığımız bir tabir. Kimi zaman ‘ birader burası yol geçen hanı mı?’ şeklinde öfkemizi ifade ederken, kimi zaman ‘bizim mahallenin yolgeçen hanı burası, bu yoldan geçen buraya uğramadan gitmez’ şeklinde espirili bir dille kullandığımız tabir.  Anlamından dolayı kafelere, lokantalara özellikle de yol güzergahında bulunan tesislere verilen isimlerden biri.