Ana içeriğe atla

Haziran Ayında Neler Okudum? 2019

Sevincini Bulmak

Son yıllarda kentten köye göç edenlerin arttığı yönünde haberler duyuyoruz bazen. Toprakla, yeşillikle buluşmak istiyor insanlar. Mustafa Kutlu'nun Sevincini Bulmak kitabında böyle bir hikayemiz var. Aslında sadece kentten köye göç değil, akademisyen bir kadının anlam arayışı var kitapta. Edebiyat alanında çalışan Suna Hanım, anlam arayışını her şeyi bir kenara bırakıp köye yerleşmekle bulur.

Kitleler Psikolojisi

Gustave Le Bon'un güncelliğini yitirmeyen eseri. Kitle psikolojisi hakkında psikolojik, sosyolojik tahlillerin yer aldığı kitap toplumu anlamak açısından okunmaya değer. Kitap hakkında değerlendirme yazıma, TavsiyeKitap: Kitleler Psikolojisi(12)  linkinden ulaşabilirsiniz.

Huzursuz Bacak

Tekrar bir Mustafa Kutlu kitabı. Avrupa'da doktorasını tamamlayan Ömer Faruk ülkeye döndüğünde çarpıklaşan bir sistem ile karşılaşır. Devlet kurumları ve özel sektörde hayal ettikleri ile gördüğü gerçekler karşısındaki uçurumu görünce hayal kırıklığı yaşar. Kitap hakkında değerlendirme yazım Huzursuz Bacak-KitapYorum(26) linkinde.

Yahudinin Kanlı Böreği

Necip Kıylani tarafından yazılan kitabın baskısı yok. Elektronik ortamda pdf formatında okudum. Tarihi gerçeklerden hareketle yazılan romanda Yahudilerin Hristiyan birini öldürüp kanından kutsal çörek yapmaları olayı işleniyor. Yahudilere atfedilen kutsal çörek ve hamursuz bayramı iddialarına ilişkin farklı bir kitap. Cinayeti işleyen Yahudiler suçlarını itiraf etmesine rağmen Kavalalı Mehmed Ali Paşa rüşvet alarak onları serbest bırakıyor. Kitabın sonunda tarihi belge olarak nitelendirilen evrak da mevcut. Okuduğum ilginç kitaplardan. Kitap hakkında detaylı bilgi başka bir blog olan Sadece Gerçek sitesinde mevcut.

Yorumlar

  1. Sevincini Bulmak ve Kitleler Psikoloji aklımda olan ve okumayı düşündüğüm kitaplar. Huzursuz Bacak, beğenerek okuduğum bir kitaptı.
    Verimli bir ay olmuş sizin için..

    YanıtlaSil
  2. Yahudinin Kanlı Böreği ilgimi çekti. :)

    YanıtlaSil
  3. Bahsettiğiniz 4 kitap ise mutlaka okunması gerekir. Anlatım diliniz hem yalın hem etkileyici.

    YanıtlaSil
  4. güzel kitaplar okumuşsunuz ....

    YanıtlaSil
  5. Yaz sıcaklarında okuma iyi geliyor."Yahudinin Kanlı Böreği" oldukça ilginç bir kitaba benziyor.Tarihsel gerçeklere dayanması daha da ilginç kılmış.

    YanıtlaSil
  6. Çok güzel kitaplar okumuşsunuz. Ben bu kitapları daha önce okumamıştım. Bir yerlere not alacağım. Gayet hoş ve ilginç konuları var. Teşekkürler bilgi verdiğiniz için.

    YanıtlaSil
  7. Yahudi'nin Kanlı Böreği'nin yer aldığı Sadece Gerçek'e verdiğiniz link bir üstteki ile aynı. Kopyalamadan yanlışlıkla bir öncekini yapıştırmışsınız.

    YanıtlaSil
  8. Konular ve kitap isimleri dikkat çekici ..
    Paylaşım için teşekkürler

    YanıtlaSil
  9. Hepsi çok güzel görünüyor gerçekten listeme ekliyorum zaten okuyacak kitabımda kalmamıştı teşekkürler

    YanıtlaSil
  10. kutlu ve kitleler iyimiş. börekli de ne ilginç yaa :)

    YanıtlaSil
  11. İlgi çekici görünüyorlar, özellikle ilk iki kitabı merak ettim :)

    YanıtlaSil
  12. Yine birbirinden ilginç kitaplar. Şehirde doğmuş büyümüş ve şu an doğanın içinde küçük bir kasabada mutluluğu bulan bir insan olarak ilk kitap daha çok ilgimi çekti.

    YanıtlaSil
  13. Kutlu hariç diğer isimleri duymamışım bile, ne yazık!

    YanıtlaSil
  14. Kitleler Psikolojisi adlı eseri merak ediyorum ve okumayı düşünüyorum. Teşekkürler hatırlattığınız için :)

    YanıtlaSil
  15. Sınav dönemi bitince gözüm kitaplardan kaçıyor resmen okuyamıyorum :D Teşekkürler yazınız için! :)

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Anadolu'nun Üç Şems'i

Şems güneş manasını ifade eden bir kelime. Arapça kökenli bir kelime.   Uzun zamandan beri kültür coğrafyamızda kullanılan isimlerimiz arasında yerini almış: Şems, Şemsi, Şemseddin vesaire. Şems ismi ile müsemma olan üç Şems var ki, bunlar tarih ve kültürümüzde yeni ufuklar açan şahsiyetler. Bu üç şahsiyetten Şems-i Tebrizi’yi Mevlana Celaleddin Rumi ile, Akşemseddin’i Sultan Fatih ile irtibatından biliriz. Fakat bir Şems daha vardır ki, O’nu bilenlerimizin sayısı azdır. Bu kişi Şemsi Sivasi Hazretleridir. Şu anda Sivas’ta medfun olup 4. Mehmed devrinde yaşadığı bilinmektedir. Bu yazıda Anadolu’nun üç Şems’i hakkında kısa bilgi verilecektir.   Şemsi Tebrizi Hazretleri Çoğumuzun Hz. Mevlana Celaleddin Rumi ile dostluğundan bildiği bir şahsiyet Şemsi Tebrizi hazretleri. Asıl ismi Mevlana Muhammed olan Şemsi Tebrizi hazretleri bugün İran hudutları içinde olan Tebriz’de dünyaya gelmiştir. Küçük yaşlardan itibaren din ilimlerinde gösterdiği kabiliyetle dikkat çekmiş,...

Dikkat! Derin Anlam İçerir

Yaklaşık iki senedir takip ettiğim bir facebook sayfası var: Pawel Kuczynski. Pawel Kuczynski bir çizer, bir sanatçı. Hicivsel çizimler yapıyor. Yaptığı çizimleri facebook sayfasında paylaşmaya devam ediyor. Sayfada birbirinden güzel, birbirinden anlamlı çizimler mevcut. Çizimlere hem hayran kalıyorum, hem de çizimler üzerinde derin derin düşünüyorum. Derin anlam içeren çizimler. Mükemmel tespitlere vesile olan bir gözlem yeteneği çizimlerde hissediliyor. Buyrun, çizimlere yakından bakın.

Yolgeçen Hanı Nerede?

Yolgeçen Hanı/Hasankeyf Günlük hayatta sürekli kullandığımız, anlamını tam anlamıyla bilmediğimiz/düşünmediğimiz bir tabir var: Yolgeçen hanı. Geleni gideni çok olan, sürekli misafiri olan yerler için kullandığımız bir tabir. Kimi zaman ‘ birader burası yol geçen hanı mı?’ şeklinde öfkemizi ifade ederken, kimi zaman ‘bizim mahallenin yolgeçen hanı burası, bu yoldan geçen buraya uğramadan gitmez’ şeklinde espirili bir dille kullandığımız tabir.  Anlamından dolayı kafelere, lokantalara özellikle de yol güzergahında bulunan tesislere verilen isimlerden biri.